sassia*s

Mi Diario Español .....My Spanish Journal....

orange chiffon cake

2005-02-08 | cooking & baking
Feb.7, 2005

I baked Orange Chiffon cake this afternoon.

I was on my own at home with nothing else to do after laundry. At hand, there were an orange, cake flour, sugar and ... almost everything needed for the chiffon. Why shouldn't I?
So I got started.

The recipe is from the cake baking course. According to it, I needed Cream of Tar Tar. I didn't have it. ... I am not sure how it works but, if I remember correctly, I have read that it is for stabilizing meringue. Anyway.
I substituted cornstarch because the other recipe of Chiffon cake, which my friend kotori-san gave me before, used it.
Yap, it seemed to work.

This Orange Chiffon cake is just a regular chiffon cake with orange zest. It has only 2 grams of grated orange peel. It doesn't taste orange at all.
I wonder if orange juice substitutes for water or not. If it is possible, the chiffon will taste more orange. OK, I will try next time!

Staying in the angel food cake pan, chiffon cake needs to get upside down after being baked. So that it cools down without collapsing.
What the ... ! It was not until I flipped the pan that the cake fell off it!!! What was wrong with it? I couldn't put the cake back in the pan, not to mention sticking it to the pan again. I had no way but letting it cool on a plate... I knew it would sweat and then soggy, but I just didn't want the cake to get striped on the cake stand.
Let's look at the picture. Do you think it collapsed a little?
... I don't think so. Hopefully.


オレンジシフォンケーキを焼きました。
…でかっ…!!
10インチ(23cm強。)の型です。
ケーキ教室のレシピより。
以前、blog友達のkotoriさんから日本のシフォンケーキのレシピを送ってもらったのですが、やっぱりちょっと材料が違いますね。
とりあえず、砂糖の量は当然のごとく2倍ですから(笑)
そして、クリームオブタータというものを入れます。
…何ですかそれはっ。
(きっと、お菓子作り好きの方々なら知ってらっしゃるのだろうなー;;)
白い粉で、ベイキングパウダーみたいな見た目です。
どうも、メレンゲを安定させるためのもののようです。
ウチにはなかったので、代わりにコーンスターチ入れちゃったv
kotoriさんレシピには、それが入っていたので。。

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7 Comments

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あ~~~~ (ほんの601。)
2005-02-08 14:16:32
う・ま・そ

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シフォン (mitten)
2005-02-09 09:58:33
こんにちは。

そちらのケーキのレシピは やはり大きくて

甘さが強いのですね。私も頂いてみたいです。



以前 海外に住んでいた友人が 海外では強力粉とは薄力粉の区別がないみたいで 買うときに困ったと言っていましたが 材料等も日本とはやはり少しずつ違うのでしょうね。



それからとても申し訳ないのですが

ブックマークのところ拝見したのですが

私はパンの講師なんです。 

お教室のカリキュラムでパンと簡単なお菓子をお教えしていますが お菓子は本当に簡単な物で お菓子の先生と呼んでいただけるほどの力はないんです。ブログでは わかりにくくてごめんなさい。どうかお許し下さいね。
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失礼しました!!! (sassia)
2005-02-09 22:42:41


Nuk-Nuk

また明日(木)の601のときに、いっぱい持っていっていいかな?





mittenさん

…ぎゃー

mittenさんパンの先生だったんですね

いつもブログでは垂涎お菓子をよく拝見していたので

てっきりお菓子の先生かと…

即訂正しました!!大変失礼しました~!!!



ところで小麦粉の種類ですが、ちゃんと用途で別れてますよ~

こんな感じです↓↓



cake flour …薄力粉

cake and pastry flour …中力粉?

bread flour (bakery flour)…強力粉

strong bakery flour …?粉。強力粉よりグルテンが多いです。

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こちらこそ (mitten)
2005-02-10 13:18:20
sassiaさん 訂正ありがとうございました。

紛らわしくってゴメンナサイね。



ケーキ等は 簡単なお菓子をお教えしたりするときのためにも少しでもうまくなりたくて

勉強しているんですよ。なので載せる回数も

多くなって。お気遣いありがとうございました。



小麦粉 ちゃんと分かれているんですね。

友人の探し方が悪かったのかもしれませんね。

名前も 用途がわかる感じで分かりやすいですね。お勉強になりました。ありがとうございました~。
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そんなこと言ったら (とっても601。)
2005-02-10 14:37:21
期待しちゃいまんがな~~~~
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美味しそうから (kotori)
2005-02-16 15:54:40
さっきはメールありがとうね。楽しみにしているからね。わくわくです。こちらでは久しぶりです

よく膨らんでいるね。すごーく美味しそう。

食べたいよう~
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Unknown (sassia)
2005-02-17 23:53:44
kotoriちゃん

ほんと、こちらではごぶさたでした~。

最近いそがしそぅだものね。



このシフォン、実はあまり膨らんでないんだぁ;

kotoriちゃんレシピの注意書きに反して、ノンコレステロールの油を使ったせいかも。。

おまけに、冷まそうと型をひっくり返した途端、中身が

ぼてっ。。



味はかなりしっかりしていて、生クリーム無しでも全然おいしーんだけどね
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