I was born in Belgrade in former Yugoslavia, now capital of Serbia. My nomadic destiny seem to have started immediately after I was born- when my family moved to Bileca, a small town in Bosnia and Herzegovina, not far away from the Adriatic coast. I have been living in Belgrade, Tokyo and Athens with plenty of travelling in between.
When I first laid feet to Japan in 2008, I realised that more often than not, people I encountered did not know exactly where Serbia was or the images were related to its recent war history. That made me surprised and often, sad. I wanted to contribute to changing that image.
“And, when you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it.”, as Paolo Coelho said- I joined a small cooking school and very soon became the first Serbian cooking teacher in Japan that brought Balkan food to the wider population through my home held cooking class with Niki’s kitchen International Cooking School in Azabu, Tokyo. Over the 6 years, the class was featured on TV shows in Japan and Serbia, I had the chance to work with food specialised magazines and blogs and advise embassies, hotels and restaurants on Balkan food menus. As the interest in Serbia grew, I started organising cooking tours to Balkan region and since 2014, it has become a yearly event.
Welcome to The Taste of Balkans, where
you will find a great variety of delicious recipes, regional fare,
everyday and festive food all inspired by traditions of Serbia, Greece
and the region that I have been closely bound to and explored over the
years of cooking and traveling. In them, you will feel the beats of the
Balkan heart.
私は旧ユーゴスラビアのベオグラード、現セルビアの首都で生まれました。私の遊牧民的な運命は、家族がボスニアとヘルツェゴビナの小さな町ビレチャ(Bileca)へ引っ越してきた時、そう私が生まれた直後に始まったようです。私はこれまでの間ベオグラード、東京、アテネと3つの国へ住み、その間にたくさんの旅行を経験してきました。
2008年に初めて日本に足を踏み入れたとき、私は遭遇した人々はセルビアがどこにあるのか、そして最近のボスニアとヘルツェゴビナ地域の紛争(戦争)の歴史について正確には知らなかったことに気付きました。それは私を驚かせ、しばしば悲しみを感じさせました。私はそのイメージを変えることに貢献したいと感じたきっかけです。
「おまえが何かを望む時には、宇宙全体が協力して、それを実現するために助けてくれるのだよ」
これはブラジルの小説家パオロ・コエーリョがうんだ名言です。- 私は小さな料理学校で仕事をすることに決めました。東京の麻布にある我が家でニキズキッチンインターナショナルクッキングスクールにおいてバルカン半島の文化を伝えるべく料理教室をスタートさせました。 6年間の間、クラスを通して日本とセルビアのテレビ番組に出演し、専門の雑誌やブログで仕事をしたり、バルカン料理のメニューを大使館、ホテル、レストランにアドバイスをしてきました。わたしはセルビアへの関心が高まったので、バルカン地域へのクッキングツアーを始めました。そして、2014年以来毎年のイベントになっています。
The Taste of Balkansにようこそ。セルビア、ギリシャの伝統に触発された美味しいレシピ、地方の料理、毎日のお祝い、そして長年料理に取り組んできた経験を活かし皆さんを旅にご案内します。それらの中で、あなたはバルカンの心の鼓動を感じることでしょう。
ヘレナ~ギリシャ アテネにて