扇町レディースクリニック・ブログページ

妊孕力UPレシピ#4:よもぎの生葉茶



~外国人の患者様や外国人の配偶者がいらっしゃる方にも楽しんで頂けるよう、英語での記事が加わりました♪~
(Please scroll the cursor down for English article)

この季節、全国の野原や河川の土手などに自生し、たくさん目にすることができるのが日本のハーブ「よもぎ」です。
別名「モチグサ」とも呼ばれ、草餅の原料としてもよく知られた野草です。食用でいただくのは若芽で、美味しくいただけるのが3~5月頃となります。
よもぎの葉を乾燥させたものを漢方では艾葉(がいよう)といい、生理痛、冷え症、生理不順、更年期障害など婦人科疾患に活用されています。野菜と違って人の手を借りずに育つ野草には生命力が旺盛です。また野草には生体のリズムを正常に戻す力が強いようです。
外用、内用いろんな用途がありますが、とにかく体をととのえるのにすばらしく卓効があります。詳しくは「春の特効薬・よもぎ」でご紹介しましたのでチェックしてみてください。

Mugwort is a wild herb often found in the field or embankments along the liver during
early spring to early summer.

It is also called as ” Mochi-kusa(Rice cake plant)”, and often used as an ingredient of
Kusamochi-rice cakes. Young leaves cultivated in between March to May are much more
recommended for your consumption.

Those dried Mugwort leaves are internally and externally utilized as Traditional Chinese
medicine, and used as remedy of Gynecological disorders such as menstrual cramp,
poor blood circulation, Menstrual irregularity, Menopausal disorders. Wild grown plants are
basically filled with strong energies which are necessary for lives and helps to adjust the
rhythm of the organism.



よもぎの生葉茶 Recipe



【材料1人分】よもぎ生葉1房↑、水180cc、海塩少々
【作り方】
①摘んだよもぎを水洗いする
②小鍋に水を入れて火をかけ沸いたら①のよもぎを入れて1分ほど煮出す
③海塩少々を加えて湯呑茶碗に注ぐ

よもぎはお餅やお団子、ごはんに混ぜたり、天ぷらにするなど食べ方もいろいろ工夫できますが、お料理ができない時でも簡単にいただけるのがお茶。若芽の生葉をさっと煮出していただくお茶は思いのほか苦味もマイルドで飲みやすいものです。煮出したものをすぐにいただきましょう。よもぎの味だけでは飲みにくいという方は、ほうじ茶とブレンドしても良いです。

栄養相談ではこのような身体のケアに役立つ食材の紹介や料理法などもお伝えしています。
6月の栄養・遺伝セミナーは6月14日(土)15時~開催です。個人栄養相談のご予約も可能です。

Mugwort broth
Material: Raw Mugwort leaves (one bunch, see the photo above), Water (180cc),
Sea salt (a pinch)

1) Wash the Mugwort leaves with fresh water
2) Boil the water in a small pan, and add Mugworts leaves into the boiling water. Gently Boil the
leaves for 1 minutes.
3) Add little sea salt into the pan and broth is ready to serve.

Above is one of the easiest way to consume the mugworts as a drink. Bitterness may be
reduced with gently boiled young leaves, and when the broth is served fresh. If you find
any difficulty, try to blend with Houjicha Japanese tea for easier consumption.
Alternatively, Mugworts are great to be mixed with Rice cake or dumpling, Fried as Tenpura,
or powdered onto Rice. Try them all, and stay healthy. Enjoy!

At Nourishment Consultation, useful information about the foods are introduced and shared
at our clinic.

Next session will be held on Saturday, 14th June, 2014 from 15:00. Personal consultation
also available. Advanced reservation is required.
  • Xでシェアする
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

最新の画像もっと見る

最近の「栄養相談」カテゴリーもっと見る

最近の記事
バックナンバー
2024年
2023年
人気記事