The Whisky Bar

福岡県最南端の大牟田市にて1995年開業。

新入荷!

2024-07-24 06:16:33 | グルメ

New Arrival !!

新設蒸留所のスコッチ・シングル・モルト入荷!!


Holyrood Arrival 46.1% Distillery Bottle


前回の予告通り、今回ご紹介するのは首都エディンバラに2019年より開業したホーリールード蒸留所。

周辺には、エディンバラ城、エディンバラ大学、スコットランド博物館、ホーリールード・パーク等があり、勿論ウイスキー好きにはお馴染みのロイヤル・マイル・ウイスキーやウイスキー・ミュージアムなんかも近所に存在する。

ある意味都市部らしい蒸留所ですが、麦の保管や樽の貯蔵庫は空港付近との事で、多少の不便はあるようです。

特筆はグレンモーレンジのポットスチルの高さ(5.14m)を超す7mもある2基の蒸留器。

そして、マッカランの前マスター・ディスティラー、デービッド・ロバートソンを迎え入れた事も本蒸留所に目が離せない理由の一つかも知れない。

 

オフィシャルの説明、テイスティング・ノートでは・・、


Our inaugural release uses traditional Scotch pot still malt and distilling yeast, the raw materials which form the flavour foundation of all Holyrood single malt whisky recipes. Inspired by Edinburgh’s rich brewing and distilling heritage, the inaugural release brings sweet and spice together, while surprisingly smooth for a young whisky. Our future releases, each being unique, will evolve from this recipe by layering in heritage and speciality malts, alongside a range of yeasts not typically used within scotch whisky production. This spirit has been matured in Oloroso Butts, Pedro Ximénez Hogsheads, Bourbon Barrels and Rum Barriques; and is limited to 8,188 bottles. We have selected this whisky as our first release to reflect the first stage of all Holyrood recipe development, whilst also showcasing the incredible and complex flavours which can be achieved by Holyrood at any age.

NOSE

Dried fruit, tropical fruit, raisins, hint of butterscotch, fresh baked cake, sticky toffee pudding, soft leather, biscuit.

PALATE

Toffee, caramel, vanilla, digestive biscuits, ginger spice, butterscotch, tablet, slight savoury salinity, raisins.

FINISH

Long lasting, mouth-watering, juicy, sweet spice, delicate, fruity, apple pie, red fruit.

・・・、との事。


オロロソ・バッツ、ペドロ・ヒメネス・ホッグスヘッド、バーボン・バレル、ラム・バリックと、多彩な樽のヴァッティングからなる味わいは、細かく嗅ぎ分けると上記の様なことも見つけられますが、大まかに、木材、ワックス、ナツメグ、ジンジャーなどのスパイシーさがカラメルとバニラのミックスした甘さでバランスする感じ。

また、ピーテッド・モルトも仕込んでるみたいですが、今回のウイスキーに煙は全く感じません。

とりあえずニュー・スピリッツっぽさも無く、5年程度のウイスキーとしては及第点って所でしょう。


ご興味があれば、ご来店、オーダー、宜しくお願い致します!ではでは!!


The Whisky Bar
Mail : thewhiskybar1995@gmail.com

HP:http://www5d.biglobe.ne.jp/~whisky/
FaceBook : http://www.facebook.com/thewhiskybar1995
Instagram : https://www.instagram.com/the_whisky_bar/
Twitter : http://twitter.com/the_whisky_bar
YouTube : https://www.youtube.com/user/loversinthebackseat


コメント    この記事についてブログを書く
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする
« 新入荷! | トップ | 新入荷! »
最新の画像もっと見る

コメントを投稿

グルメ」カテゴリの最新記事