The Whisky Bar

福岡県最南端の大牟田市にて1995年開業。

新入荷!

2024-07-24 06:16:33 | グルメ

New Arrival !!

新設蒸留所のスコッチ・シングル・モルト入荷!!


Holyrood Arrival 46.1% Distillery Bottle


前回の予告通り、今回ご紹介するのは首都エディンバラに2019年より開業したホーリールード蒸留所。

周辺には、エディンバラ城、エディンバラ大学、スコットランド博物館、ホーリールード・パーク等があり、勿論ウイスキー好きにはお馴染みのロイヤル・マイル・ウイスキーやウイスキー・ミュージアムなんかも近所に存在する。

ある意味都市部らしい蒸留所ですが、麦の保管や樽の貯蔵庫は空港付近との事で、多少の不便はあるようです。

特筆はグレンモーレンジのポットスチルの高さ(5.14m)を超す7mもある2基の蒸留器。

そして、マッカランの前マスター・ディスティラー、デービッド・ロバートソンを迎え入れた事も本蒸留所に目が離せない理由の一つかも知れない。

 

オフィシャルの説明、テイスティング・ノートでは・・、


Our inaugural release uses traditional Scotch pot still malt and distilling yeast, the raw materials which form the flavour foundation of all Holyrood single malt whisky recipes. Inspired by Edinburgh’s rich brewing and distilling heritage, the inaugural release brings sweet and spice together, while surprisingly smooth for a young whisky. Our future releases, each being unique, will evolve from this recipe by layering in heritage and speciality malts, alongside a range of yeasts not typically used within scotch whisky production. This spirit has been matured in Oloroso Butts, Pedro Ximénez Hogsheads, Bourbon Barrels and Rum Barriques; and is limited to 8,188 bottles. We have selected this whisky as our first release to reflect the first stage of all Holyrood recipe development, whilst also showcasing the incredible and complex flavours which can be achieved by Holyrood at any age.

NOSE

Dried fruit, tropical fruit, raisins, hint of butterscotch, fresh baked cake, sticky toffee pudding, soft leather, biscuit.

PALATE

Toffee, caramel, vanilla, digestive biscuits, ginger spice, butterscotch, tablet, slight savoury salinity, raisins.

FINISH

Long lasting, mouth-watering, juicy, sweet spice, delicate, fruity, apple pie, red fruit.

・・・、との事。


オロロソ・バッツ、ペドロ・ヒメネス・ホッグスヘッド、バーボン・バレル、ラム・バリックと、多彩な樽のヴァッティングからなる味わいは、細かく嗅ぎ分けると上記の様なことも見つけられますが、大まかに、木材、ワックス、ナツメグ、ジンジャーなどのスパイシーさがカラメルとバニラのミックスした甘さでバランスする感じ。

また、ピーテッド・モルトも仕込んでるみたいですが、今回のウイスキーに煙は全く感じません。

とりあえずニュー・スピリッツっぽさも無く、5年程度のウイスキーとしては及第点って所でしょう。


ご興味があれば、ご来店、オーダー、宜しくお願い致します!ではでは!!


The Whisky Bar
Mail : thewhiskybar1995@gmail.com

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新入荷!

2024-07-19 01:43:00 | グルメ

New Arrival !!

待望のアイラ・シングル・モルト・ウイスキー入荷!!


Ardnahoe Inaugural Release 5yo 50% Distillery Bottle


最近何本かの新設蒸留所のスコッチ・シングル・モルトを入荷し、順次紹介予定ですが、やはり出荷されたばかりのアイラ島のシングル・モルトは多くの人が気になってる所でしょう。

今回ご紹介するのは、ボトラーのハンター・レインを有するレイン家肝入りの蒸留所で、2018年に創業し、立ち上げにはあのジム・マッキュワン氏も加わり、盤石のスタートを切ったアードナッホー蒸留所。

ブナハーブン蒸留所とカリラ蒸留所の中間辺りに位置し、同名のアードナッホー湖の水を利用しているとの事。

 

オフィシャルの説明、テイスティング・ノートでは・・、


The Inaugural Release the first Single Malt Scotch Whisky of Ardnahoe Distillery.

This limited release has been matured in a combination of ex-Bourbon and ex-Oloroso sherry casks, and is bottled with no artificial colouring and no chill-filtration.

Shortbread, baked apples and Islay peat smoke on the nose.

Custard, ginger, lemon zest and baked apples on the palate lead into a long, smoky finish.

・・・、との事。


見ての通り、バーボン樽、オロロソ・シェリー樽のヴァッティングで、調べたら40PPMとの事だったので、一般的なピーテッド・モルト・ウイスキーと大差はない・・。

では、醸造、蒸留の工程や時間の違い、又は現在ほとんど使用されなくなったワームタブの影響を表現しているだろうか?

ん~・・・、楽しみしかないなwww


ご興味があれば、ご来店、オーダー、宜しくお願い致します!ではでは!!


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