Normal and atrophied vocal cords Esophageal cancer
Telomeres get shorter with aging
esophagus
Genetic analysis of human esophageal cells has revealed the detailed mechanism by which drinking and smoking increase the risk of developing esophageal cancer, according to Kyoto University and the Tokyo University Institute of Medical Science. People with a longer drinking and smoking history have more frequent mutations associated with carcinogenesis. The paper has been published in the electronic version of Nature.
Diseases caused by mutations in oncogenes
Cancer is thought to develop by altering the genes of normal cells many times, but it is often unclear what kind of mutation has occurred before the onset. More than 20,000 new cases of esophageal cancer occur each year in Japan. It is difficult to be detected early and is considered one of intractable cancers.
Age-related changes in oncogenes
The team removed non-cancerous cells from the esophagus of a total of 134 healthy people and patients with esophageal cancer (aged 23 to 85) to check for genetic mutations. As a result, it was found that the more frequently a person had a history of drinking and smoking, the more frequently mutations occurred in genes such as “NOTCH1” and “TP53” involved in carcinogenesis, and that there were many types of genes that were mutated.
Theory on the mechanism of aging
On the other hand, gene mutations were found in 40 to 80% of cells in the entire esophagus, regardless of drinking or smoking in the elderly. "Drinking and smoking add to the genetic mutations associated with aging, which increases the risk of cancer at once."
Image of gene mutation and canceration of cells
TP53 gene
Notch signaling
TP53 activation
食道がんを発症するリスクが飲酒や喫煙によって高まる詳しい仕組みを、人の食道の細胞を遺伝子解析して解明したと、京都大や東京大医科学研究所などのチームが発表した。飲酒歴と喫煙歴が長い人ほど、発がんに関わる遺伝子変異が起こる頻度が高まるという。論文が英科学誌ネイチャー電子版に掲載された。
がんは、正常な細胞の遺伝子が何度も変異して発症すると考えられているが、発症前にどのような変異が起きているかは、不明な点が多い。食道がんは、国内で毎年新たに2万人以上が発症。早期に発見されにくく、難治性がんの一つとされる。
チームは、健康な人と食道がんの患者計134人(23~85歳)の食道から、がん化していない細胞の組織を採り、遺伝子変異の有無を調べた。その結果、飲酒、喫煙歴の両方が長い人ほど、発がんに関わる「NOTCH1」や「TP53」という遺伝子で頻繁に変異が起きており、変異する遺伝子の種類も多いことがわかった。
一方、高齢者では飲酒と喫煙の有無にかかわらず、食道全体の4~8割の細胞で遺伝子の変異が見つかった。小川誠司・京大教授(分子腫瘍学)は「加齢による遺伝子変異に飲酒と喫煙が加わり、発がんリスクが一気に高まる。予防には酒やたばこを控えることが重要だ」と話している。
佐谷秀行・慶応大教授(腫瘍生物学)の話「がんの早期発見の手がかりが得られる成果だ。今後、他の臓器での解析も進めてほしい」
https://www.msn.com/ja-jp/news/techandscience/タバコと飲酒で…「食道がん」リスク一気に増大/ar-BBRTTbI?ocid=spartanntp
遺伝子の変異(東京女子医科大学・遺伝子医療センターゲノム診療科)
http://www.twmu.ac.jp/IMG/about-gene/mutation-gene.html
TP53遺伝子
https://ja.wikipedia.org/wiki/P53遺伝子
Notchシグナリング
https://ja.wikipedia.org/wiki/Notchシグナリング
การวิเคราะห์ทางพันธุกรรมของเซลล์หลอดอาหารของมนุษย์ได้เปิดเผยกลไกรายละเอียดที่การดื่มและการสูบบุหรี่เพิ่มความเสี่ยงของการเกิดมะเร็งหลอดอาหารตามที่ทีมงานเช่นมหาวิทยาลัยเกียวโตและสถาบันวิทยาศาสตร์การแพทย์มหาวิทยาลัยโตเกียว ผู้ที่ดื่มสุราและสูบบุหรี่นานขึ้นจะมีการกลายพันธุ์ที่เกี่ยวข้องกับการก่อมะเร็งบ่อยขึ้น บทความนี้ได้รับการตีพิมพ์ในวารสาร Nature ฉบับภาษาอังกฤษทางอิเล็กทรอนิกส์
มะเร็งเป็นความคิดที่เกิดจากการกลายพันธุ์หลายครั้งในยีนของเซลล์ปกติ แต่ก็มักจะไม่ชัดเจนว่าเกิดการกลายพันธุ์ก่อนที่จะเริ่มมีอาการ ในญี่ปุ่นมีผู้ป่วยโรคมะเร็งหลอดอาหารใหม่มากกว่า 20,000 รายต่อปี เป็นการยากที่จะตรวจพบ แต่เนิ่น ๆ และถือว่าเป็นหนึ่งในมะเร็งที่รักษายาก
ทีมได้ทำการกำจัดเซลล์ที่ไม่เป็นมะเร็งออกจากหลอดอาหารจำนวน 134 คนที่มีสุขภาพดีและผู้ป่วยโรคมะเร็งหลอดอาหาร (อายุ 23 ถึง 85 ปี) และตรวจสอบการกลายพันธุ์ทางพันธุกรรม เป็นผลให้พบว่ายิ่งบุคคลมีประวัติดื่มและสูบบุหรี่บ่อยเท่าไรการกลายพันธุ์ที่เกิดขึ้นบ่อยครั้งในยีนเช่น "NOTCH1" และ "TP53" ที่เกี่ยวข้องกับการก่อมะเร็งและจำนวนยีนกลายพันธุ์มีขนาดใหญ่
ในทางตรงกันข้ามการกลายพันธุ์ของยีนพบใน 40 ถึง 80% ของเซลล์ในหลอดอาหารไม่ว่าผู้สูงอายุจะดื่มหรือสูบบุหรี่ก็ตาม "การดื่มและการสูบบุหรี่เป็นการเพิ่มการกลายพันธุ์ทางพันธุกรรมที่เกี่ยวข้องกับความชราซึ่งจะเป็นการเพิ่มความเสี่ยงของโรคมะเร็งในคราวเดียว"
話 Hideyuki Saya, ศาสตราจารย์ Keio University (Oncology Biology) กล่าวว่า "นี่เป็นผลลัพธ์ที่ทำให้เรามีเงื่อนงำในการตรวจหามะเร็งในระยะเริ่มต้นฉันหวังว่าเราจะวิเคราะห์อวัยวะอื่น ๆ ต่อไปในอนาคต"
※コメント投稿者のブログIDはブログ作成者のみに通知されます