ケール(英語: Kale, Borecole、学名:Brassica oleracea var. acephala)はアブラナ科の野菜。
和名はリョクヨウカンラン(緑葉甘藍)、ハゴロモカンラン(羽衣甘藍)。
地中海沿岸が原産で、キャベツの原種のヤセイカンラン B. oleracea に近い。
温暖な気候であれば一年中栽培可能で、収穫量も多い。キャベツと違って結球しない。
栄養に富み、ビタミンの含有量は緑黄色野菜の中でも多い。
日本では青汁の材料として利用されるほか、近年はサラダや炒め物などの具材としても使われる。
ケールの種類
☆コラード系ケール
葉の形は楕円形で、ブロッコリーの葉に近い。付け根近くの両側に大きな切れ込みがあるのが特徴的。比較的柔らかいが軸は固い。
https://foodslink.jp/syokuzaihyakka/syun/vegitable/Kale.htm
☆カーボロネロ(黒キャベツ)
イタリア・トスカーナ地方原産。葉は細長い形で、表面がちりめん状、色は濃いグリーン。繊維も風味も強く、煮込み料理に向いている。
https://foodslink.jp/syokuzaihyakka/syun/vegitable/CavoloNero.htm
☆ゴズィラーナ
カーボロネロの仲間だが、葉の幅がより広く柔らかい。クセも少なめなので、茹でたり炒めたりして甘味を引き出すと美味。
https://foodslink.jp/syokuzaihyakka/syun/vegitable/Gozy.htm
☆カーリー・ケール
葉に切れ込みが入り、パセリのように細かくカールする。苦味などのクセもなく柔らかいので、ドレッシングがよく絡むことから、サラダによく用いられる。
https://foodslink.jp/syokuzaihyakka/syun/vegitable/Kale-Curly.htm
太陽工房は委託を受けてこのカーリー・ケールを育てています。
Kale is a vegetable that is kind of Brassicaceae. It’s origin is the coast of Mediterranean sea, and it’s closer to cabbage’s pure breed’s Brassica oleracea. It can be cultivated through a year. It different to cabbage it won’t be heading. It’s rich in nutrients and contains vitamin a lot other than green and yellow vegetables. In Japan it used to make Aojiru and recently it is used to make salad and fried food.
Kinds of Kales
☆Collard Kale
The leaves are ellipse and similar to broccoli’s leaves. The feature is the big cut both sides of the root. It’s pretty soft but stem is solid.
☆Carbonero
The place of origin is Tuscany, Italy. The leaves are slender and the surface is crepe-like, and the color is deep green. The fiber and the taste is strong it’s good for stews.
☆Gozuriana
It’s the family of the Carbonero but the leaves are wider and soft. Less peculiar taste, so it’s good for boiling and stir fry.
☆Curly Kale
The leaves have cut in it, it curls finely like parsley. It’s not bitter and soft, and it’s good with dressing so you can make salad.