課題97 The blood-filled dialysis tube (透析管) is gripped between the inner and outer grooves, and the rinsing liquid flows through the latter in countercurrent to the blood.
私案 血液で満たされた透析管は、内側と外側の溝の間に挟まれており、洗浄液は、血液を逆流させるよう、外側の溝を流れる。
血液が充填している透析管を、内側と外側の溝の間で挟み、洗浄液は、血液を逆流して、外側の溝を流れる。
参考訳 血液の入った透析管は、内側の溝と外側の溝で掴まれ、
>>>>
冠詞: between the inner and outer grooves, between the inner and the outer groove grooveの単数複数の扱い
課題98 燃料に関しては、われわれは何も恐れていない。われわれは、アジアにおいては、最も大きな産油国である。
私案 As for fuels, nothing are we afraid. We are the largest oil-producing country in Asia.
Nothing threatens us about fueals. Because we are the biggest oil-producing country in Asia.
参考訳 We are the biggest oil-producing nation in Asia.
課題99 ワーク (workpiece) と電極の間の距離を大きくすると、その間のアーク (arc) の強さは低下し、加工速度は劇的に下がる。これにより、生産性が下がり、その結果、製造コストが上がる。
私案 With a larger distance between the workpiece and the elecrode, the strength in the arc between them will decrease and the processing speed will drastically go down. This will decrese productivity so that the product cost will boost up.
A larger distance between the workpiece and the electrode will cause the strength in the arc between them to lower and the process speed to significantly go down. This will lead to lower the productivity to upper the product cost.
参考訳 When the distance between the workpieace and the electrode is increased, the intensity of the arc between them decreases, causing the cutting speed to drop drasitally. This results in decreased productivity, which raises production cost.
私案 When the distance between the workpiece and the electrode is increased, the intensity of arc between them decreases and the processing speed drops drastically. This will decrease the productivity, rising the production cost.
参考訳 When the distance between the workpieace and the electrode is increased, the intensity of the arc between them decreases, causing the cutting speed to drop drasitally. This results in decreased productivity, which raises production cost.
課題100 Students interested in research select a curriculum which emphasizes food chemistry, bacteriology, and microbiology. Those interested in food manufacturing and processing choose a curriculum with empasis less on food science and more on mathmatis, physics, engineering principles, and unit operations and processes.
私案 研究に興味がある学生は、食品化学、細菌学、および微生物学を強調するカリキュラムを選択する。 食品加工と処理に興味がある学生は、食品化学を強調することは少なく、数学、物理、工学原理と、単位動作および処理をより強調したカリキュラムを選択する。
研究することに興味がある学生は、食品化学、細菌学、および微生物学の比率が高いカリキュラムを選択する。食品製造および食品加工することの興味がある学生は、食品化学の比率は少なく、数学、物理、工学原理、および装置操作と処理の比率が高いカリキュラムを選択する。
参考訳 研究に興味がある学生は、食品化学とか細菌学とか微生物学に重点を置いたカリキュラムを選考する。しかし、食品製造や食品加工に興味をもっている学生は、食品科学に重点を置いたカリキュラムよりも、数学、物理、工学的原理、および機械類の動作や工程に重点をおいたカリキュラムを選択する。