今朝は曇っているせいか
暑さもしのぎやすいですね~
It's cloudy and cool
暑い夏は
イーストが発酵しやすいから
初めてパンに挑戦するには良い季節
It's easier for beginners to bake bread in summer,
because the yeast likes hot and humid circumstance.
日曜日だし パンを焼いて
素敵なお家ブランチをしませんか~
It's Sunday today.
Why don't you have nice "branch" with home-made bread?
用意するもの
強力粉 450g
砂糖 25g
塩 6g
イースト菌 8g
たまご 1個 + 牛乳 で 100cc
ぬるま湯 230cc
バター 25g
Ingredients
Flour for bread 450g
Sugar 25g
Salt 6g
Yeast (dry) 8g
An egg + milk 100cc
Water 230cc
Butter 25g
作り方
1 ボールに粉類を入れ、 くぼみを作って たまご、 水、 牛乳を入れる。
In a bowl, put flour, sugar, salt and yeast.
Add egg+milk and water. Mix well.
2 だいたい混ざったところで 小さくちぎったバターを加える
When the dough is well mixed, add butter.
3 ここからは体力勝負で しっかりと 8分くらい捏ねる
はじっこを少しつまんで広げて見て、 薄く延びるようならOK
Now start to knead the dough well for about 8 minutes.
Pull a small portion of the dough, and if it stretches thin,
then your dough is ready.
4 40度くらいのお湯で湯煎して、ビニールで覆って 一次発酵 40分
クーラーの入っていないお部屋ならビニールで囲うだけでも
今の季節ならOKだよ
かさが3倍くらいに膨らむはずです。
Put the dough back in the bowl, and put the bowl in a bigger
bowl with some warm water. Cover the whole thing with a plastic
bag. Leave it for 40 minutes.
In this season, you can just leave it in a plastic bag.
The dough will rise three times bigger.
5 ボールから出して ガスを抜きます
Take the dough out of the bowl, and press it to release the
gas.
6 二分して 丸くまとめて 乾かないように布巾で覆って10分くらい休ませる
Cut the dough into two, make balls, cover them with cloth and
let them rest for 10 minutes.
7 そのまま、もしくは型に入れて 表面に 牛乳を塗り(オリーブオイルでもいい)
200度のオーブンで きれいな焼き色がつくまで焼く。
You can egg wash, or milk wash, and bake in the oven at 200℃
until the bread becomes golden brown.
上の写真は焼く前にライ麦粉をふるった時の出来上がり
牛乳を塗ると ↓ こうなります
いろんな形にしたり
中にチーズやベーコンを入れて焼いても美味しいよ~
是非 お試しあれ~