か831(鈴木一也)のブログです

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お米日記_163 /rice works_163

2010-11-29 15:12:33 | お米 / rice
Nov. 29th 2010
晴れ / fine day

いつもの石抜き、精米の作業が始まりました。今日は玄米30kg分です。
Usual works of the stone sorter and the rice polisher are started.

(1) 石抜き / stone sorter
  
僅かですが、4個の小石を選別しました。
Small 4 stones are sorted out.

(2) 精米機 / rice polisher
精米機に玄米30kgを投入し、これを循環させながら玄米を
擦り合わせて糠を剥ぎ取ります。糠は右の袋に入ります。
  
30kg brown rice are circulated in the machine and gradually polished to white rice in about one hour. Rice dust is blown into the bag.

(3) 精米前の玄米 / brown rice before polisher
  

(4) 精米後の白米 / white rice after polisher
  

(5) 精米の評価 / evaluation
  小さなビニール袋に入れて、サンプルと比較します。
  仕上がりはGoodです。
  
Packaged rice is compared with the reference sample.
Result is good in visible.

(6) グレ-ダー選別 / motor grader
  グレーダーで砕けた小米を抜きとります。
  
Motor grader spreads out crashed rice.

(7) 続いて色彩選別 / image sensor grader
  カメラの画像処理技術で、黒い斑点の付いた不良品を抜きとります。
  
Continuously, image sensor grader spreads out black and white rice.
  
(8) 良品箱 / qualified rice
  選別された良品の白米が箱に入ります。
  
Qualified milky white rice comes into the container.

か831 / k831