千寿の碁紀行

小林千寿の世界囲碁普及だより

4月30日 BSプレミアム 22時〜 日本人の暦を作った男・棋士であった渋川春海』

2020-04-30 21:49:24 | 日記
 今晩これからBSプレミアム22時〜 江戸時代の棋士であった渋川春海の番組があるそうです。
 是非、観ましょう❣️
Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

タンポポの生命力❣️The vitality of dandelion❣️

2020-04-30 18:37:04 | 日記
タンポポは生命力が強い❗️
The dandelions have strong vitality❗️







この花の名前は?
I wonder what's the name of these flowers?


今日に詰碁
Today's Tsumego
 Aクラス Level A (white to start..?)
 

 Bクラス Level B (black to start..?)
 

 Cクラス Level C (black for Ko)
 
 
Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

今日の詰碁 Today's Tsumego

2020-04-28 20:55:18 | 日記
明日からゴールデンウィーク
 Stay Home!!!
五月晴れ❣️の時に外出、旅行が出来ないのは本当に辛いですが、私達の命、仕事、経済を守る為には、グッと我慢。
囲碁用語ならば大義の為に『ゴールデンウィークの外出、遠出を捨て石に!』

It's "golden week" holidays in Japan from tomorrow.
Stay home!!!
It's a shame we cannot travel or be outside for long during sunny spring days, but to protect our lives, our jobs and the economy, we have to be patient.
In Go words, we can say "sacrificing golden week travels" for the greater good!

 今日の詰碁
Today's Tsumego
 Aクラス Level A (black to kill)
 

 Bクラス Level B (black to ..?)
 

 Cクラス Level C (white to live)
 
Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

本因坊秀策全集 Honinbo Shusaku - Complete Collection

2020-04-28 15:59:36 | 日記
 昨日の本因坊秀策の記譜紹介させて頂いたので
 本因坊秀策全集を。
Yesterday, I introduced games by Honinbo Shusaku, so today I share here the complete collection of his games.
  

  

  

  これから、このような立派な全集は、販売されないと思われます。
I think this kind of fine collection won't be produced much in the future.
  
Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

ブランチ Brunch

2020-04-28 15:35:39 | 日記
 昨日から、ちょっと体調を崩して不調。
 でも今朝は、急に粉物が食べたくなりブランチに
 バナナ・パウンドケーキ&ベーコンの厚切り 
 この組み合わせはアメリカンですね!
 美味しい紅茶が飲みたいのですが在庫切れ!
I haven't been feeling well since yesterday.
But this morning, I felt in the mood for some pancakes and had it with bacon for brunch
I'd like to have nice black tea to go with this but it's out of stock!

  材料
   バナナ 熟した中サイズ 2本
   ホットケーキミックス(ホテルニューオータニ)
   干しマンゴー少々 (冷蔵庫の余り物)
   卵 🥚一個
   牛乳 1カップ程
   残り物のナッツを潰して少々。

   容器にバターを多めに塗って、後は電子レンジのパウンドケーキ・モード で約一時間
   
   

   ベーコンは厚切りで、たっぷりと焦げ目がつく位に焼いて。(農家のベーコン、日持ちもするので巣籠もり生活には便利)

   ほのかに甘いパウンドケーキと塩気のあるベーコンの組合せです。
  
Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする