
材料(4人分)
鶏もも肉骨付きぶつ切り 600グラム(今回は鶏胸肉 3枚使いました)
生しいたけ 8個(今回はぶなしめじ 1袋)
にんじん 1本 トマト 1個 にんにくのみじん切り 1かけ分
玉ねぎのみじん切り 大2分の1 ビール(飲み残し・気が抜けてもOK)1と2分の1~2カップ
小麦粉 大さじ3 サラダ油 大さじ3 固形スープの素 2分の1個
ローリエ 1枚 塩・こしょう パセリのみじん切り
作り方
鶏肉(胸肉、もも肉を食べやすい大きさに切りる。)に塩・こしょうを手でもみこみ10分おく。
しいたけはいしづきをとり、縦ふたつに切る。にんじんは皮をむいて8ミリの輪切り。トマトはへたと種を取り1cm角に切る。
鶏肉に薄く小麦粉をまぶし、鍋にサラダ油大さじ2を入れ熱くして鶏肉を入れ、中火で焼き色が付くまで焼いて取り出す。
余分な油を捨てて、鍋を再び火にかけ、サラダ油大さじ1を入れ、にんにく・たまねぎを加えて、中火で5分ぐらい、玉ねぎがしんなりして透きとおるまで炒める。
しいたけ・にんじんを加え、全体に油が回るまで炒める。
鶏肉を戻し入れひと混ぜしたら、ビールを加える(ビールの量が2カップない時は水を足す)固形スープの素・ローリエ 塩小さじ1・こしょうを入れる。
煮立ったところでトマトを加え、ふたをして弱火にして、20分くらい煮る。
最後に味を塩・こしょうで整える。
器に盛って出来上がり。
ガーリックトーストと相性ばっちりです。もちろんご飯とも。
ぜひお試しを。
Ingredients (serves 4)
chicken with bone - cut into medium sized pieces - 600 grams (This time I used three boneless chicken breasts)
fresh mushrooms (shiitake if available) - 8 (This time I used Bunashi mushrooms - 1 bag)
carrot - 1
tomotato - 1
minced garlic - 1 clove
minced onion - 1/2 a large onion
beer - 1.5 cups of any beer of your choice (2 cups is even better)
flour - 3 tablespoons
salad oil - 3 tablespoons
soup buillon cube - 1/2 to 1 cube
bay leaf - 1 dried leaf
salt
pepper
minced parsely - a little for decoration
How to Prepare:
1. Cut chicken into medium sized pieces. Rub salt and pepper into the chicken. Set it aside for ten minutes.
2. Remove hard dried end of the mushrooms. Cut the mushrooms in half.
3. Peel the carrot and slice into 8 millimeter slices.
4. Remove the stem from the tomato. Cut the tomato into 1 centimeter cubes.
5. Coat the chicken with the flour. Put two tablespoons of oil into the pan and litely brown the chicken. Remove the chicken from the pan.
6. Through out the remaining oil from the pan. Put 1 tablespoon of new oil in the pan and heat. Cook the garlic and onion about five minutes over medium heat until they become soft.
7. Add the mushrooms and carrots to the pan and cook everything together.
8. Add the chicken to the mixture in the pan.
9. Add the beer to the pan.
10. Add soup buillon, bay leaf, salt and pepper to the pan.
11. Bring to a boil and then reduce the heat. Put a lid on the pan and simmer on low heat for about twenty minutes.
12. Finally add salt and paper to taste.
13. Serve in individual bowls.
Serve garlic bread or rice if you like.
Go ahead and try to make it!
To Florida Kaze's husband - good luck