理系のじじいリケジイのブログ

リケジイがアッチコッチ行ったことや蝶や料理の話です。

今日の朝ごはん

2022-09-28 08:46:56 | 日記

今日の朝ごはんです。
自家製鰆の干物小松菜榎茸油揚げ炒めと自家製味噌汁と茹でオクラとぬか漬け茄子などです。二十世紀梨です。ニ十一世紀の現在ではあまり見られなくなってしまいました。

今天的早飯。
自家制藍色馬鮫的幹物小松菜榎茸油豆腐炒和自家制味增湯和煮秋葵和醃茄子等。 二十世紀梨。 在二十一世紀的現在不怎麼能看到了。

This is today's breakfast.
It's homemade Spanish mackerel sauteed with dried fish Japanese mustard spinach velvet shank fried bean curd and homemade miso soup and boiled okra and Nukazuke eggplant. It is the 20
century Pear. It became uncommon in the present of the 21 century.



猛暑の秋

2022-09-14 09:19:32 | 日記







天気予報によれば今日も名古屋地方は最高気温35℃以上の猛暑日になるそうです。朝の涼しいうちにいつものコースを散歩をして来ました。やっぱりもう秋は着実に来ています。
①ゴマダラチョウ
②ツユクサ
③ヒガンバナ
④スイフヨウ

根據天氣預報,今天名古屋地區也是最高氣溫35℃以上的酷暑日。 早上凉快的時候在平時的路線上散步了。 果然秋天已經踏踏實實地來了。
①斑蝶
②三葉草
③彼岸花
④酔芙蓉

According to the weather forecast, the Nagoya district seems to be extremely hot days more than highest temperature 35 degrees Celsius today. While it was cool, I took a morning walk in a usual course. After all I have already come steadily in autumn.
①Four-footed butterfly
②Spiderwort
③Cluster-amaryllis
④Hibiscus mutabilis


なるべく自家製ネタちらし寿司

2022-09-12 11:30:14 | 日記



なるべく自分の庭で採ったり自分で作ったりした材料を使ったちらし寿司です。朴の葉、茗荷の花、大葉、春に採って塩漬け保存しておいた蕨、自家製紅生姜、昆布と干し椎茸の煮付け、茹でオクラと茹で海老、酢蓮根、錦糸卵、胡瓜などです。

儘量用自己在院子裏採摘或自己製作的資料做成的散壽司。 樸葉、茗荷花、大葉、春天採摘並醃制保存的蕨菜、自製紅薑、海帶和幹香菇的燉菜、煮秋葵和煮蝦、醋蓮藕、錦線蛋、黃瓜等。

I made chirashi-sushi using the materials which I adopted in own garden and the materials which I made by oneself. The leaf of Hoh and the flower theJapanese ginger were produced in the garden. I picked the bracken in spring and stored food preserved in salt. Red pickled ginger and kombu and the hard-boiled dried shiitake and boiled okra and a boiled shrimp and a vinegar lotus root and a shredded omelet and a cucumber are used.


ちらし寿司

2022-09-01 12:17:29 | 日記

今日の弁当はちらし寿司です。具材は栄養バランスと見た目の美しさにこだわりました。

今天的便當是散壽司。 食材講究營養平衡和外觀美。

Today's lunch is chirashi-sushi. The ingredients materials were particular about nourishment balance and seemliness.