理系のじじいリケジイのブログ

リケジイがアッチコッチ行ったことや蝶や料理の話です。

ヘルシーちらし寿司

2023-04-29 09:23:45 | 日記

ヘルシーちらし寿司です。庭で穫れた三つ葉とオカノリの緑で彩りを添えました。塩漬け保存のワラビも使われています。仕上げに山椒の木の芽で初夏の香りを乗せました。

健康散壽司。 在院子裏收穫的三葉和紫菜的綠色增添了色彩。 也使用了鹽醃保存的蕨菜。 最後用花椒樹的芽放上了初夏的香味。

It is healthy chirashi-sushi. I decorated it with honewort and green of the Okanori harvested in my garden. The salt stored bracken is used. I put a fragrance of the early summer on finish in a bud of the Japanese pepper.




でこぼこ山

2023-04-19 14:21:27 | 日記





でこぼこ山を登りました。名古屋市の住宅地の真ん中にある超低山(標高54m)です。超低山だけど自然はたくさん残っています。

我爬了凹凸不平的山。 位於名古屋市住宅區正中間的超低山(海拔54m)。 雖然是超低山,但是留下了很多自然。

I climbed the Mt. unevenness. It is the super low mountain (54m above sea level) in the middle of the residential area of Nagoya-shi. Though it is a super low mountain, a lot of nature stays.





タケノコおこわ

2023-04-06 19:49:30 | 日記





またまたご近所様から朝掘ったばかりのタケノコをたくさんいただきました。二つの大鍋を動員して米ぬかと共に1時間茹でて台湾料理の油飯を作りました。かなり日本風にアレンジしましたがとても美味しくいただきました。

又從附近吃了很多早上剛挖的竹笋。 動員兩個大鍋和米糠一起煮了一個小時,做了臺灣料理的油飯。 雖然做了相當日式的安排,但是很好吃。

A neighboring person gave a lot of bamboo shoots which I just dug in the morning to me once again. I mobilized two large pans and boiled it with rice bran for one hour and made the Yofang of Taiwanese dishes. I considerably arranged it into Japanese style, but had very deliciously.