理系のじじいリケジイのブログ

リケジイがアッチコッチ行ったことや蝶や料理の話です。

沢庵漬に挑戦

2022-11-27 16:50:01 | 日記







先日ご近所様からいただいた大根を沢庵漬にしました。その工程をさかのぼります。
①仕込み終わって重石を乗せました。
②ぬか漬けにしました。
③天日で二週間干しました。
④二週間前にいただいたばかりの大根です。
1ヶ月後が楽しみです。美味しく出来上がるといいなぁ。

前幾天把附近的蘿蔔醃成了澤庵。 追溯那個工序。
①進貨結束後放上了重石。
②醃了糠。
③在天日曬了兩周。
④這是兩周前剛收到的蘿蔔。
我很期待一個月後。 做得好吃就好了啊。

I made the Japanese radish which a neighboring person gave to me a pickled radish the other day. I sail up the process.
①I finished teaching you it and rode a weight.
②I had Nukazuke.
③I dried it by the sun for two weeks.
④It is the Japanese radish which I just had two weeks ago.
I look forward to one month later. It should be completed deliciously.




お裾分け

2022-11-13 18:49:41 | 日記

収穫の秋です。ご近所様からのお裾分けです。広大な家庭菜園だからいつもお裾分けも大量です。蜜柑は冷暗所に保存し、大根は干して沢庵漬に、さつま芋は蒸して干し芋にします。自称縄文人のrikejii はこれからの長い冬ごもりの保存食を蓄えておかなくてはなりません。

收穫的秋天。
這是附近的人分給您的。
因為是廣闊的家庭菜園。
所以經常下擺也大量。橘子保存在陰涼處,蘿蔔乾醃在澤庵裏,紅薯蒸後做成幹芋頭。
自稱繩文人的rikejii必須積蓄今後的長的冬天的保存食品。

It is the autumn of the crop. It is sharing of a gift from close Tokoro. Because it is a very large private vegetable garden, sharing of a gift is always huge, too. I store the mandarin orange in the cool and dark space and I dry the Japanese radish, and, to a pickled radish, it is sultry as for the sweet potato and does it to a dried potato. rikejii of self-styled Jomon people must save preservation food of is long, keeping indoors for the winter from this.