理系のじじいリケジイのブログ

リケジイがアッチコッチ行ったことや蝶や料理の話です。

お蕎麦屋さんごっこ

2021-06-22 15:05:57 | 日記







今日の昼ごはんは蕎麦です。まず最初の写真は蕎麦粉を捏ねています。次の写真はそれを薄く延ばしています。そのまた次の写真はそれを細く切っています。最後の写真はできあがった蕎麦を茹でて盛り付けてあります。笊に盛り付けた蕎麦には刻み海苔をかけて他に卵焼きと蒟蒻と野菜の味噌炒めなどを添えました。

今天的午飯是蕎麥面。首先第一張照片是和蕎麥粉混在一起的。下一張照片把那個畫得很薄。然後下一張照片把那個切得很細。最後的照片是煮好蕎麥面裝盤的。在裝在笊籬裏的蕎麥面上撒上碎海苔,再加上煎雞蛋、蒟蒻和蔬菜醬炒等。

Today's lunch is soba. First the first picture is kneading buckwheat flour. The next picture puts that off thin. The, the next picture is cutting that thinly again. The last picture boils finished soba, and is dished up. It was carved in the soba dished up and laver was poured over it, and other omelets, konnyaku and vegetable fermented soybean paste fry were added to a basket.




おにぎり弁当

2021-06-20 15:17:45 | 日記







今日はおにぎり弁当を持っていつもの春日井三山の大谷山を登ってきました。梅雨の晴れ間に恵まれました。登山道の途中でウスノキ(学名Vaccinium hirtum Thunb)の赤い実を見つけました。今ではほとんどみられなくなってしまいましたが私の子どもの頃は近くの里山でよく食べたものです。

今天帶著飯團便當去了平時的春日井三山的大谷山。承蒙梅雨季節的晴朗天氣。登山道途中的金針菇(學名Vaccinium hirtum) 我找到了Thunb的紅色果實。現在幾乎看不到了,我小時候經常在附近的山林裏吃。

Mt. Otani of usual Kasugai three mountains being climbed with a rice-ball box lunch today. It was blessed a lull in the rain in the rainy season. While it was a trail up a mountain, a red fruit of USUNOKI (scientific name Vaccinium hirtum Thunb) was found. It had been hardly seen any more in now, but it was often eaten in Satoyama in neighborhood around my child.




今日の弁当

2021-06-16 09:41:16 | 日記

久しぶりの弁当は自家製紅鮭干物と卵焼きとほうれん草ごま和えとポテトサラダなどです。
自画像はモロッコインゲン豆の眉毛とホウレン草の目と紅生姜の口です。 
緊急事態宣言が解除されて梅雨が明けたら毎日お弁当を持って出かけたいです。

久違的便當有自家制紅鮭魚幹、煎雞蛋、芝麻拌菠菜和洋芋沙律等。

自畫像是摩洛哥扁豆的眉毛和菠菜的嘴。

緊急事態宣言解除,梅雨季節結束後,我想每天帶著便當出門。

A box lunch after a long time is homemade red salmon dried fish, an omelet, spinach dish dressed with sesame sauce and potato salad. Self-portraits are an eyebrow of Moroccan kidney beans and the mouth of spinach. If an emergency declaration is released, and the rainy season is over, I'd like to go out with a box lunch every day.




今日の朝ごはん

2021-06-12 08:54:51 | 日記

今日は朝から助六寿司です。昨夜からなんだか無性にお寿司が食べたくなっていたから今朝は早朝から目が覚め準備にとりかかりました。
巻き寿司には胡瓜と茹でほうれん草人参と卵焼きと蟹蒲鉾と煮エリンギと紅生姜等が巻かれています。いなり寿司の油揚げは熱湯にくぐらせてて油抜きをしてから時間をかけてじっくり煮込みました。

今天從早上開始是助六壽司。從昨天晚上開始總覺得非常想吃壽司,所以今天早上從早上開始就開始著手做醒來的準備。

卷壽司上纏繞著黃瓜、煮菠菜、煎雞蛋、蟹肉花車、煮杏鮑菇和紅薑等。油炸壽司是在熱水裏浸一下,去掉油後花時間慢慢煮的。


Today is Sukeroku sushi from a morning. Because whether it was from last night felt like eating sushi anyhow, I began to wake from early morning and prepare this morning. Eringi mushroom and red pickled ginger, etc. boil with cucumber, boiling spinach carrot, omelet and crab boiled fish paste, and are wound on rolled sushi. I spent time and boiled carefully after thin fried tofu of fried bean curd stuffed with sushi rice was making boiling water pass, and it was done without oil.