理系のじじいリケジイのブログ

リケジイがアッチコッチ行ったことや蝶や料理の話です。

草餅

2021-04-13 09:39:26 | 日記



草餅です。いつもの散歩道で採ったヨモギをきれいに洗って茹でました。これを米の粉を蒸して作った餅に混ぜて小豆餡を包んでできあがり。春の香りいっぱいの和菓子です。

這是一個草米餅。 在通常的步行道上,我洗了蓬,煮了它。 混合在蒸米粉製成的米餅中,用紅豆醬包裹。 這是一個充滿春天香味的日本糖果。

It's mugwort rice cake. The mugwort adopted on the usual alameda was washed and boiled clean. This is added to the rice cake which steamed and made powder of rice and bean jam of adzuki beans is wrapped, and, finish. The Japanese confection spring smells and by which it's much.





今日の晩ごはん

2021-04-12 19:41:03 | 日記





今日の晩ごはんは鮪🐟寿司と近くで採ってきた芹と蕨とスナップ豌豆です。次の写真は芹が生えている場所でその次の写真はきれいに洗って笊に盛った芹です。

今天的晚餐是金槍魚🐟壽司和附近的壽司、鮭魚和快照豆。 下一張照片是下一張照片,其中有一個碗,它洗乾淨,並盛在碗裡。

Today's supper is the Japanese parsley, the bracken and the snapshot pea which have adopted tuna around here with🐟 sushi. The next picture washes a picture next to it beautifully at the place where Japanese parsley grows, and is the Japanese parsley heaped on a basket.




山で旨いはオケラとトトキ

2021-04-10 09:11:14 | 日記





山で旨いはオケラとトトキと昔から言い伝えられております。トトキと言うのは桔梗の仲間のツリガネニンジンのことです。今朝はこれをバターで炒めてバルメサンチーズを振りかけていただきました。写真中央左に写っています。次の写真は昨日採ってきたトトキです。次の次ぎの写真は実際に生えているトトキです。

在山上,味道一直傳到奧凱拉和托托基。 托托基是Tsu里加內胡蘿蔔,他的同伴。 今天早上我用黃油炒了它,撒上巴爾梅桑乳酪。 它顯示在照片的中間和左側。 下一張照片是托托基,我昨天拍的。 下一張照片是托托基,它實際上正在增長。

Something good are
gathered at a mountain OKERA and TOTOKI. It's told this from the past in Japan. It's company's TSURIGANENINJIN of a Chinese bellflower to say TOTOKI. This was fried with butter this morning, and you sprinkled BARUMESANCHIZU. I come out in the picture center left. The next picture is TOTOKI adopted yesterday. A picture of next following is TOTOKI which grows actually.



今日の朝ごはん

2021-04-09 09:31:42 | 日記



昨日ご近所さんから丁寧にあく抜きがしてある筍をたくさんいただきました。
今朝はこれに油揚げ、鶏肉、ゴボウ、人参、茸などを加えて炊き込みご飯を炊きました。庭の山椒の木の芽を摘んで乗せたら春の味覚に初夏の香りが加わり季節の先取りです。ホウレン草ごま和え、スクランブルエッグ、切り干し大根、胡瓜糠漬けなども加わり今日の朝ごはんは大豪華です。

昨天,我收到很多從鄰居那裡精心拔掉的竹筍。
今天早上,我們用油炸食品、雞肉、牛頭肉、胡蘿蔔和蘑菇煮飯。 初夏的香味被添加到春天的味道中,當花園的山藥樹的芽被採摘並堆起來時,它是季節的預感。 菠菜芝麻和,炒雞蛋,切乾蘿蔔,腌制的胡瓜等,今天的早餐是大豪華。

received many bamboo shoots removing the bitter taste made polite from neighborhood yesterday. Thin fried tofu, chicken, burdock, carrot and mushroom were added to this and seasoned steamed rice with vegetables and meat was cooked this morning. If I nip in the wooden bud of Japanese pepper from garden and give a ride, the fragrance of the early summer is added to the taste of the spring, and it's seasonal anticipation. Spinach dish dressed with sesame sauce, scrambled eggs and the breakfast dried chipped radish and cucumber vegetables pickled in rice-bran paste are added, and which is today, big, luxurious.