理系のじじいリケジイのブログ

リケジイがアッチコッチ行ったことや蝶や料理の話です。

鶏肉飯

2021-05-05 12:55:24 | 日記

昼ごはんには鶏肉飯(ジーローハン)を作りました。鶏肉を加熱して細くぼぐします。糠漬け大根と青菜を添えます。台湾風味のタレを調合してかけます。
早く本物の鶏肉飯が食べたいです。

午飯做了雞肉飯。把雞肉加熱後煮細。添加米糠醃蘿蔔和青菜。調好臺灣風味的佐料汁後澆上去。
我想快點吃真正的雞肉飯。

Chicken rice (zero Hann) was made for lunch. They heat chicken and are thin. Japanese radish of vegetables pickled in rice-bran paste and green vegetable are added. Sauce of the Taiwanese flavor is compounded and bet. I'd like to eat real chicken rice early.



今日も大根

2021-05-04 09:20:24 | 日記


今日も朝ごはんに大根料理が二つ加えられました。大根の葉と榎茸と油揚げと鰹節の炒めものです。味がしっかり染み込んだ幌吹き大根の山椒木の芽と辛子添えです。その他には自家製紅鮭干物、スクランブルエッグ、黒豆煮、納豆、牛乳、スナップ豌豆、南瓜焼き、自家製赤味噌の味噌汁、ご飯などがあります。

今天早飯也加了兩個蘿蔔料理。蘿蔔葉、榎菇、油炸豆腐和幹木魚片。是味道很好地滲入了的幌吹蘿蔔的山椒樹的芽和芥末添上。除此之外還有自家制紅鮭魚幹、炒蛋、黑豆煮、納豆、牛奶、豌豆、南瓜燒、自家制紅味增湯、米飯等。

Two Japanese radish dishes have been also added to breakfast today. Leaf of Japanese radish, velvet shank, thin fried tofu and dried bonito stir-fry. The taste is a sprout and mustard addition of a Japanese pepper tree of the hood spout Japanese radish into which I sank tightly. I have homemade red salmon dried fish, scrambled eggs, boiling of black soybeans, fermented soybeans, milk, snapshot peas, pumpkin baking, miso soup of homemade red miso and rice in others.



大根づくし

2021-05-03 15:15:11 | 日記



大根づくしです。昨日の収穫体験で得た5200gの巨大大根を調理しました。写真左上から時計回りに糠漬け、その右切り干し大根乾燥途中、その下は椎茸煮物大根おろし和え、その左はほろふき大根です。

蘿蔔泥。烹飪了昨天收穫體驗得到的5200g巨大蘿蔔。照片從左上角順時針方向用米糠醃漬,右切蘿蔔乾途中,下麵是香菇煮菜蘿蔔泥拌,左邊是小擦蘿蔔。

Only Japanese radish.Huge Japanese radish of the 5200g I got by yesterday's profit experience was cooked. Vegetables pickled in rice-bran paste, its right dried chipped radish dryness way and the bottom are shiitake mushroom cooked grated Japanese radish mix clockwise, and the left is calash butterbur Japanese radish from the picture upper left.



大根収穫体験

2021-05-02 19:28:13 | 日記





大根の収穫体験をしてきました。参加費は100円です。一番大きい大根を選んでヨイショ!!
抜けた。
家へ持ち帰って計ったらなんと5,200gでした。今夜から毎食大根料理です。


我體驗了蘿蔔的收穫。參加費是100日元。我選擇了最大的蘿蔔。

帶回家量測了一下,原來是5.2kg。從今晚開始每餐都是蘿蔔料理。

A profit experience of Japanese radish was being done. An entrance fee is 100 yen. The biggest Japanese radish was chosen and removed. If I brought it home and measured, it was 5.2kg. It'll be an each meal Japanese radish dish from tonight.




今日の朝ごはん

2021-05-02 08:40:27 | 日記

今日の朝ごはんは焼きたてパンです。フランスパン専用小麦粉リスドオルが使われています。サツマイモパン、あんパン、サンドイッチ用バンズです。バン生地は一度にたくさん捏ねておいて冷蔵庫で長時間発酵させます。これを食べる量だけ焼くから昨日に続き今日も焼きたてパンです。

今天的早飯是剛烤好的麵包。使用了法國麵包專用的小麥粉松鼠。紅薯麵包、豆沙麵包和三明治用的麵包。麵團一次捏很多,然後在冰柜裏長時間發酵。因為只烤這個吃的量,所以和昨天一樣今天也是剛烤好的麵包。

Today's breakfast is freshly baked bread. Baguette exclusive flour RISUDOORU is used. A buns for sweet potato bread, bean-jam bun and sandwich. Van fabric kneads much and makes them make be fermented long at a refrigerator together. Because only the amount which eats this is baked, today is also freshly baked bread following yesterday.