公開メモ DXM 1977 ヒストリエ

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飲料水摂取量が1,033-1,524 g/日ががん死亡リスクの低下と関連

2022-05-14 21:24:00 | 健康など

ORIGINAL RESEARCH article

Front. Nutr., 12 April 2022 | https://doi.org/10.3389/fnut.2022.822119
水摂取量と死亡率リスクの関連性-全国前向き研究からのエビデンス

Hao-long Zhou1、Mu-hong Wei1、Yuan Cui1、Dong-sheng Di1、Wen-jing Song1、Ru-yi Zhang1、 Jun-an Liu2* およびQi Wang1*
1華中科技大学同済医科大学公衆衛生学部疫学・生物統計学科環境と健康重点実験室、武漢、中国
2華中科技大学同済医科学院公衆衛生学部社会医学・健康管理学科(中国・武漢市
背景 水摂取量と死亡リスクとの関連を調べた研究はほとんどなく、その結果は一貫していない。

目的 本研究は、全米健康栄養調査(NHANES)のデータと国立健康統計センターが発表した2015年公開連動死亡率ファイルを活用し、水分摂取量と死亡率の関連性を探ることを目的としたものである。

方法は以下の通り。NHANESs 1999-2014の20歳以上の成人計35,463人(男性17,234人)の食事・死亡率連動データを用いて、前向き研究を実施した。多変量調整Cox比例ハザードモデルを用いて、水摂取量(総水、素水、飲料、食水によって表現)および水摂取割合(各種類の水の割合によって表現)と全死因、悪性新生物/がん、心疾患による死亡リスクとの関連を探った。これらの間の用量反応関係を明らかにするために制限付き三次スプラインプロットが採用された。

結果 中央値88ヶ月(四分位範囲:49-136ヶ月)の追跡で、合計4,915人の全死因死亡が発生し、そのうち悪性新生物/がんおよび心臓病による死亡はそれぞれ1,073人と861人であった。いずれのタイプの水の摂取量も、全死亡リスクと負の相関を示した。さらに、水摂取量と全死亡リスクの負の線形用量反応関係は、非線形のパターンをたどった食用水を除くすべての種類の水について認められた。同様に、最も低い四分位値(飲料水摂取量:<676 g/日、食品水摂取量:<532 g/日)と比較して、飲料水および食品水の摂取量が1,033-1,524 g/日および1,612-3,802 g/日の範囲では、悪性新生物/がん死亡リスクの低下と関連していました。飲料水摂取量と悪性新生物/がん死亡リスクにはU字型の用量反応関係が、食品水摂取量と悪性新生物/がん死亡リスクには負の線形用量反応関係が見出された。コーヒーおよび/または紅茶の摂取は、全死因および悪性新生物/がんによる死亡リスクと負の相関があった/あった。水分摂取の割合と死亡率リスクとの有意な関連は認められなかった。

結論 本研究の結果、米国では、水分の摂取量が多いほど死亡リスクが低いことが明らかになった。
やはり水が大切 米国のような乾燥環境ではという事ですが。
Association Between Water Intake and Mortality Risk—Evidence From a National Prospective Study

Hao-long Zhou1, Mu-hong Wei1, Yuan Cui1, Dong-sheng Di1, Wen-jing Song1, Ru-yi Zhang1, Jun-an Liu2* and Qi Wang1*
1MOE Key Lab of Environment and Health, Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Public Health, Tongji Medical College, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, China
2Department of Social Medicine and Health Management, School of Public Health, Tongji Medical College, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, China
Background: Few studies have explored the association between water intake and mortality risk, and the findings were inconsistent.

Objective: This study aimed to explore the water intake–mortality association, utilizing the data from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) and the 2015 public-linked mortality files released by the National Center for Health Statistics.

Methods: We used the diet- and mortality-linked data of a total of 35,463 adults (17,234 men) aged ≥20 years in the NHANESs 1999–2014 to perform a prospective study. The multivariate-adjusted Cox proportional hazards model was used to explore the associations of the amount of water intake (expressed by total water, plain water, beverage, and food water) and water intake proportion (expressed by the percentage of each kind of water) with mortality risks due to all causes, malignant neoplasms/cancer, and heart disease. The restricted cubic spline plots were adopted to clarify the dose–response relationships among them.

Results: With a median of 88 months (interquartile range: 49–136 months) follow-up, a total of 4,915 all-cause deaths occurred, including 1,073 and 861 deaths from malignant neoplasms/cancer and heart disease, respectively. The amount of water intake in either type was negatively associated with all-cause mortality risk. Additionally, the negative linear dose–response relationships of water intake and all-cause mortality risk were found for all types of water except for food water, which followed a non-linear pattern. Similarly, compared to the lowest quartile (beverage water intake: <676 g/day; food water intake: <532 g/day), beverage and food water intakes in the range of 1,033–1,524 and 1,612–3,802 g/day were associated with decreased malignant neoplasms/cancer mortality risk. A U-shaped dose–response relationship was found for beverage water intake and malignant neoplasms/cancer mortality risk and a negative linear dose–response relationship was found for food water intake and malignant neoplasms/cancer mortality risk. Coffee and/or tea consumption was/were negatively associated with mortality risks due to all causes and malignant neoplasms/cancer. No significant associations of water intake proportion and mortality risks were found.<br>
Conclusion: Our findings demonstrated that higher water intake is associated with lower mortality risks among the United States population.



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