Ordinary pure water has no distinct taste, but how about heavy water - does it taste sweet, as anecdotal evidence going back to 1930s may have indicated? And if yes - why, when D2O is chemically practically identical to H2O, of which it is a stable naturally-occurring isotope? These questions arose shortly after heavy water was isolated almost 100 years ago, but they had not been satisfactorily answered until now. Now, researchers Pavel Jungwirth and Phil Mason with students Carmelo Tempra and Victor Cruces Chamorro at the Institute of Organic Chemistry and Biochemistry of the Czech Academy of Sciences (IOCB Prague), together with the group of Masha Niv at the Hebrew University and Maik Behrens at the Technical University of Munich, found answers to these questions using molecular dynamics simulations, cell-based experiments, mouse models, and human subjects. In their research article published in Communications Biology, they show conclusively that, unlike ordinary water, heavy water tastes sweet to humans but not to mice, with this effect being mediated by the human sweet taste receptor.
普通の純水にははっきりとした味はないが、重水はどうだろうか。1930年代にさかのぼる逸話が示すように、重水は甘い味がするのだろうか?D2Oは自然界に存在する安定同位体であるH2Oと化学的にはほぼ同じであるのに、なぜ甘いのだろうか?これらの疑問は、約100年前に重水が単離された直後から生じていたが、これまで満足のいく答えは得られていなかった。今回、チェコ科学アカデミー有機化学・生化学研究所(IOCBプラハ)のPavel Jungwirth、Phil Mason、学生のCarmelo Tempra、Victor Cruces Chamorroが、ヘブライ大学のMasha Niv、ミュンヘン工科大学のMaik Behrensのグループと共同で、分子動力学シミュレーション、細胞実験、マウスモデル、被験者を用いて、これらの疑問に対する答えを見つけました。その結果、Communications Biology誌に掲載された論文では、重水は普通の水とは異なり、人間は甘く感じるが、マウスは甘く感じないこと、そしてこの効果は人間の甘味受容体によって媒介されることが決定的に示されています。