あまりの旨さに驚いた自家製キムチの話
Here's a story of how I become a non-sugar geek( no alternative sugar, too! Only a bit of honey once in a while)
About 10 years ago, I read that "HFCS 55; high fructose corn syrup containing 55% fructose, intake is harmful"
"Sugar accelerate the body cells' aging"
Since I can't "drink" with anything not tasty enough, and love cooking, I started eliminating them from my diet.
What happened was that my skin condions got so better, able to go to toilet properly every morning, freed from constipation!
Then, my thinking went to Kimchi. Most popular kimchi in the super markets are ones with fructose corn syrup only. Even the most expensive ones contains sugar.
So I wondered isn't there any way to eat no sugar kimchi which might satisfy my appetite???
THEN! as usual, I decided to make it myself
I checked the several famous cheffs' receipes. Luckily I have every ingredients in my kitchen!!
After 10days, it's done! The process is so easy.
After a month, the taste is just amazing!! You won't believe it.
「果糖ブドウ糖液糖の摂取は身体に害」
「砂糖は細胞の老化を加速」
これらを読んで
「後味が悪いもの食べるくらいなら這ってでも自炊する!」
「まずいアテで酒は飲まない!」派のわたしは
これらを排除する食生活をはじめてみた。
すると、肌の状態がよくなり、お通じは快適、後味が悪い食事の撤去、と
いいことしかない。
この味覚に慣れてしまうと、たまの外食の帰宅後や翌日、調子が悪いのですぐわかる。
さらに砂糖、および甘味料も本来人間に不要物質。
摂らなきゃ虫歯もできない、と有名な歯科医さん。
となると、キムチ!
大抵、液糖入り。
高級店のでも砂糖や水あめ、入り。ならば栄養的にも少量ならマシな蜂蜜だけで代替したのが食べたい!!
有名料理家のレシピいくつかチェック、
なんと材料が全て家庭在庫ある!とわかる。
玄米粉までなぜかある!パンづくりに凝っていたころのお宝。
なんと我が家にはアンチョビまで自家製(原料は塩と鰯のみ。ウルトラ簡単)がある。
で、キムチ、つくってみると、難しくない。手間だけ。
そして1か月後に食べてみたら、あまりの旨さに驚いた。
白菜の特売をみたら喜々とゲットして作り始める。
美味い、しかも発酵食品。そして原価は安い!
興味あるかた、案外簡単で10日もあれば完成するキムチ、
数か月要する梅干しより簡単だからぜひつくってみて!
ただ匂いもれは相当
市販品のポリのキムチの器は優秀なので捨てないで!