理系のじじいリケジイのブログ

リケジイがアッチコッチ行ったことや蝶や料理の話です。

自家製八丁味噌の仕込み

2022-03-08 09:52:16 | 日記







昨年仕込んだ八丁味噌を蔵出しして使いやすく小分けにしました。これを今年一年かけて使用します。そのあとすぐに来年のための味噌を新たに仕込みました。材料は大豆とコウジカビと塩です。本来なら厳寒期にやらなければならない作業ですが、ぐずぐずしていたらもう春になってしまいました。うまく発酵してくれるかな?

把去年做的八丁味增放出來,分成了便於使用的小份。 我今年花一年時間使用這個。 那之後馬上又新做了明年的味增。 資料是大豆、黃黴素和鹽。 本來是在嚴寒期必須要做的工作,但是磨磨蹭蹭的話已經到了春天了。 能好好發酵嗎?

I delivered the Haccho soybean paste taught last year from the warehouse and made it easy to use in subdivision. This is bet and used for one year this year. Fermented soybean paste for next year was taught newly immediately after it. The material is soybeans, an aspergillus and salt. It's the work I have to do in a freezing period primarily, but if I'm lagging, spring has already come. Is it fermented successfully?