ドキュメンタリーインタビュー第1弾
今、阿蘇小国に縄文の風が吹いている!
インタビューは波多野剛先生にお願いしました。
11月26日 阿蘇 波多野剛 62歳
プロフィール
1962年熊本県生まれ。一般社団法人TAO塾代表理事。
食の生態学者。熊本大学特別講師。
祖母の死をきっかけに東洋哲学、東洋医学に興味を持つ。
東洋鍼灸専門学校で鍼灸指圧、日本CI協会、整食協会で
食事療法を学び、1993年から1994年まで米国のマクロビオティック
教育機関である久志研究所のスタッフとして勤務。
1994年、帰郷しTAO塾を設立。
日本CI協会、久司研究所日本、正食協会、同志社大学、西日本工業大学、
熊本大学などで特別講師を務めた。現在は自然豊かな阿蘇で農業生活
を送りながら、TAOリトリートセンターを運営し、講演や執筆活動も
精力的に行っている。
倉富和子さんとの出会い
私が倉富さんと初めて会ったのは1993年、マサチューセッツ州の
久司研究所のときだった。
そこには、幼児心理学者のベンジャミン・スポック博士
そこには、幼児心理学者のベンジャミン・スポック博士
も来ていて、私はスポック博士のインタビュー記事を書いた。
倉富さんのボディワークはスポック博士にも認められ、メイン州
の別荘に招待され、地元のセラピストに心導を紹介してくれたの
も幸運だった。
スポック博士は日本のものについて「陰陽五行説をあまり勉強し
スポック博士は日本のものについて「陰陽五行説をあまり勉強し
てこなかったことを恥ずかしく思います。
3年ほど前から人生観を陰陽説に変えました。
今は朝5時半に起きて、パートナーと泳いだり指圧をしたり、
座禅を組んだり瞑想したり、玄米を食べたりすることを楽しんで
います。
私のTAOセミナーで取り上げているマクロビオティックダイエットは、
欧米のトップモデルやハリウッドスターが食べることで人気が出
ましたが、もともとは日本の伝統的な食事をベースにした食の知恵
です。
TAOの食育ガーデンで栽培されている古代インカの作物であるキヌアが
宇宙食の原料として注目され、NASAも注目しているのも興味深いです。
2016年にはノーベル生理学・医学賞を受賞しました。
東京工業大学の大隅良典博士は、がんの発症メカニズムを解明した功績に
より、2016年にノーベル生理学・医学賞を受賞しました。オートファジー。
オートファジーはギリシャ語で「自己」、ファジーは「食べる」と
オートファジーはギリシャ語で「自己」、ファジーは「食べる」と
いう意味です。
日本語では「自食」または「自己貪食」と訳され、怖い響きですが、
日本語では「自食」または「自己貪食」と訳され、怖い響きですが、
細胞が自らの成分を分解する働きです。
末期がんが1日で治癒したり、死にかけた後に生命が蘇ったりする
末期がんが1日で治癒したり、死にかけた後に生命が蘇ったりする
などの奇跡的な出来事の背後にあるメカニズムがオートファジーで
あることが生命科学によって明らかにされています。
ビタミン、ミネラル、抗酸化物質が豊富な野菜はオートファジーを
ビタミン、ミネラル、抗酸化物質が豊富な野菜はオートファジーを
活性化し、細胞の健康をサポートします。
北欧で推奨されている野菜は、ほうれん草、ケール、ブロッコリー、
北欧で推奨されている野菜は、ほうれん草、ケール、ブロッコリー、
ニンジン、トマトなどです。
日本では納豆でなどです。
日本では納豆でなどです。
The first documentary interview
The winds of the Jomon era are blowing through Aso-guni right now!
We asked Professor Tsuyoshi Hatano to conduct the interview.
November 26th Aso Tsuyoshi Hatano, 62 years old
Profile
Born in Kumamoto Prefecture in 1962. Representative director
The winds of the Jomon era are blowing through Aso-guni right now!
We asked Professor Tsuyoshi Hatano to conduct the interview.
November 26th Aso Tsuyoshi Hatano, 62 years old
Profile
Born in Kumamoto Prefecture in 1962. Representative director
of the general incorporated association TAO Juku.
Food ecologist. Special lecturer at Kumamoto University.
After his grandmother's death, he became interested in Eastern
Food ecologist. Special lecturer at Kumamoto University.
After his grandmother's death, he became interested in Eastern
philosophy and Eastern medicine.
He studied acupuncture and shiatsu at the Oriental Acupuncture
He studied acupuncture and shiatsu at the Oriental Acupuncture
and Moxibustion College, dietary therapy at the Japan CI
Association and the Seishoku Association, and worked as a staff
member at the Kushi Institute, a macrobiotic educational institution
in the United States, from 1993 to 1994.
In 1994, he returned home and founded TAO Juku.
He has served as a special lecturer at the Japan CI Association,
In 1994, he returned home and founded TAO Juku.
He has served as a special lecturer at the Japan CI Association,
the Kushi Institute of Japan, the Seishoku Association, Doshisha
University, Nishinippon Institute of Technology, and Kumamoto
University. Currently, he lives a farming life in the naturally rich
Aso area, while running the TAO Retreat Center and actively giving
lectures and writing.
Meeting Kazuko Kuratomi
I first met Kuratomi in 1993 at the Kuji Research Institute in
Meeting Kazuko Kuratomi
I first met Kuratomi in 1993 at the Kuji Research Institute in
Massachusetts.
Dr. Benjamin Spock, a child psychologist, was also there, and I
Dr. Benjamin Spock, a child psychologist, was also there, and I
wrote an interview article about him.
Dr. Spock recognized Kuratomi's bodywork, invited him to his
Dr. Spock recognized Kuratomi's bodywork, invited him to his
villa in Maine, and I was fortunate to be introduced to a local
therapist.
Dr. Spock said about Japan, "I'm ashamed that I didn't study
Dr. Spock said about Japan, "I'm ashamed that I didn't study
the Yin-Yang and Five Elements theory much.
About three years ago, I changed my outlook on life to the
About three years ago, I changed my outlook on life to the
Yin-Yang theory.
Now, I enjoy waking up at 5:30 in the morning, swimming
Now, I enjoy waking up at 5:30 in the morning, swimming
with my partner, doing shiatsu, sitting in the zazen position,
meditating, and eating brown rice.
The macrobiotic diet, which I cover in my TAO seminars, became
The macrobiotic diet, which I cover in my TAO seminars, became
popular because top models and Hollywood stars in the West eat it,
but it is originally a dietary wisdom based on traditional Japanese
food.
It is also interesting that quinoa, an ancient Inca crop grown in
It is also interesting that quinoa, an ancient Inca crop grown in
TAO's Food Education Garden, has attracted attention as an ingredient
for space food, and is also attracting attention from NASA.
In 2016, he was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine.
Dr. Yoshinori Ohsumi of the Tokyo Institute of Technology was awarded
In 2016, he was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine.
Dr. Yoshinori Ohsumi of the Tokyo Institute of Technology was awarded
the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 2016 for his achievements in elucidating the mechanism of cancer development.Autophagy.
Autophagy means "self" in Greek, and phagy means "eating."
In Japanese, it is translated as "self-eating" or "self-phagy,"
Autophagy means "self" in Greek, and phagy means "eating."
In Japanese, it is translated as "self-eating" or "self-phagy,"
which sounds scary, but it is the process by which cells break
down their own components.
Life science has revealed that autophagy is the mechanism
Life science has revealed that autophagy is the mechanism
behind miraculous events such as curing terminal cancer in a
day or reviving life after near death.
Vegetables rich in vitamins, minerals, and antioxidants activate
Vegetables rich in vitamins, minerals, and antioxidants activate
autophagy and support cellular health.