京都・宇治の陶芸教室 朝日焼作陶館 スタッフブログ

登り窯の横にかまえた朝日焼作陶館 「深く楽しい陶芸の魅力」に触れることができる窯元ならではの陶芸教室です

見本つくり      Making of sample

2017-01-11 15:40:34 | 作陶館日記
見本をつくりました。

赤土で何個か作り、そのうちの1種類にいっちんを施しました。


ホネ~!(笑)

いや、鳥です。 
今年が酉年だから・・というわけではないのですが、
可愛いモチーフかな?と思い、描いてみたら

ホネ鳥。(笑)

後は、鶴。


これもどうだかな~という出来栄え。
見本を作っているはずなのに、拒否されそうです(笑)

さて、釉薬はどんな色がいいかな。
お楽しみに。


I made a sample.

I made several pieces with red clay, I applied an Ichin to one of them.

Bone! (Lol)

No, it is a bird.
I made it because it is a roots year. no.
I imagined that it would be a cute motif.
A bone bird. (Lol)

This is Crane.

It is also a good-looking result.
It is supposed to be making a sample, but it seems to be rejected (lol)

Well, I'm thinking about what kind of glaze is good
looking forward to.
コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

釉薬掛け Glazed hanging

2017-01-10 09:50:36 | 登り窯(玄窯)
先日から磁器の釉薬掛けや、
11月に行われた朝日焼の園遊会の方々の作品の釉薬掛けにおわれております。



鉄絵作品

忙しすぎて写真もごらんの通り(笑)


さて、仕事しますか。

From the other day,
Glaze hanging of celadon bowls,
It is in the glaze hanging of the work of the people of Asahiyaki's garden party held in November.

Iron painting work

I am too busy as you can see the photos.

Well, will I work (haha)
コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

仕事はじめ   Start work

2017-01-08 08:45:54 | お手伝い
仕事始めは・・

工場の釉薬掛けでした。


青磁の色になる器です。美しいです。

今日もこれから釉薬をかけます。

その他、素焼きの窯詰めをする。
ご予約のお客様とお話をする( 仕事をしろ(笑)。
教室のお客様とお話をする(こらー!仕事はどうした?!)

忙しい一日になりそうです(笑)

At the beginning of work ...

It was glaze hanging at the factory.

It is the organ of celadon. Is beautiful.

Today I will put on glaze.

Other, my job is to fill in the kiln of unglazed.
Talk with the guests of the reservation (I have to do the job! (Laugh).
Talk with the classroom guest (Hey! What did you do for the job?!)

It is likely to be a busy day (laugh)
コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

初釜 The first tea ceremony

2017-01-06 22:45:53 | 気になるコト
朝日焼の新年恒例 初釜にて一年の抱負を語る。がありました。


皆でお茶席に集まり、お茶を一服頂いてから
こんな年にしたい・こんな年にしていきましょうと
一年の抱負を話します。

新年のご挨拶はあちこちでしますが、
抱負を語るというのはなかなかないもの。
心が引き締まります。

ん? 何を話したかって?

ん~、 ベストを尽くす?(笑)

いや、本当はちゃんと話をしましたが、
今年は朝日焼内も去年に増して忙しくなりますが、
プライベートでも小チビが小学校入学と新たなスタートが始まる年なので、
なんだか忙しい気がする~と思って、その辺の気を引き締めて取り掛からなくては
というようなことを語らせて頂きました。 
2・3言で。 まじめに言ってるようには思えな~い(笑)


お正月は、お軸も吉祥(きっしょう)という文字が飾ってありました。

吉祥は、中国風に読むと『 きっじょう 』とも読めるそうで、
吉のさらに上。ということで、さらに縁起がいいと言われるそうです。

今年一年、泣き、笑い。様々なことが起こると思いますが、
最後には笑顔になれるよう、一歩一歩進んでいきましょうね。

さぁ行きますよ。今年の第一歩! 
せいやっ! ベストを尽くしましょう。


At the Asahi Pottery's New Year's , I talked about one year's resolve.

Everyone gathered at the tea ceremony and got a cup of tea.
After that, "I want to do this year · Let's go this year"
Everyone speaks about one year's resolutions.

Although New Year's greetings are there and there,
It is hard to talk about ambitions.
My mind tightens.

Hmm? What did I talk about?

I will do my best (lol)

In fact I did talking properly (lol)

This year I will be busier in Asahi yaki than last year,
Even in private, the second son entered elementary school, a new start,
I feel busy. So, I have to tighten my mind.
I talked. With a few words.
I do not seem to be seriously (laugh)

The hanging scroll was also decorated with the word Kitu-shou.

Kitu-shou seems to be able to read "kithi-zyou" if it reads in Chinese style,
Good is even better. So, it is very auspicious.

Crying and laughing this year. I think that various things will happen,
In the end, let 's go step by step to make you smile.

I will go on. The first step of this year!
here we go! Let's do our best.
コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

レモン酢        Lemon vinegar.

2017-01-03 20:36:57 | 美味
暇すぎてレモン酢を作りました。

お客様からいただいたレモン。

その名もオニーレモン。
嘘です(笑)
ツンツンと角のような突起がでていたので名付けました。


レモン酢のレシピ

1、 レモン 1個(100g)
  氷砂糖 100g
  酢 200ml

もしくは

2、 国産レモン 2個
  醸造酢 400ml
  ハチミツ 60g

家には氷砂糖がなかったので蜂蜜で代用。
レモンも、オニーレモンなので一つが300グラム・・
1のレシピを約3倍にして、超適当レシピで作りました(笑)

コツは、
レモンエキスがしみ出しやすいように、そして氷砂糖や蜂蜜が溶けるように
電子レンジで30秒加熱すること。

1 レモンはお湯をかけながら表面をしっかり洗う。
2 洗ったら水気を取り、1センチの厚さに輪切りする。(私はそれをさらに四等分しました)
3 耐熱瓶に氷砂糖(もしくは蜂蜜)とレモンを入れ、
  レモンがしっかり浸かる位置までお酢を入れる。
4 フタをせず電子レンジ(600W)で30秒加熱する。
5 30秒加熱したら取り出し、フタをして常温で12時間ほど置けば完成!

味は・・・・とてつもなく酸っぱい~!
そのままでは飲めず、毎日牛乳と混ぜてヨーグルト風にしていただいております。

暇な四元のお話でした。みなさんもお試しあれ。
酸っぱいよ~(笑)


I had leisure time so I made lemon vinegar.

Lemon received from the customer.

That name is also a demon lemon.
It is a lie (lol)
I called it because it had protrusions like horns.


Lemon vinegar recipe

1、 1 Lemon (100 g)
  Chunk of sugar 100 g
  Vinegar 200ml

Or

2、 2 lemons
  Vinegar 400 ml
  Honey 60g

Because there was no chunk of sugar in the house, substitute honey.
Lemon is also big. One weigh 300 grams.
So I changed my recipe to about x 3 and changed to honey.
There is no meaning of the recipe (lol)

The skill to make well,
To make it easy for lemon extract to bleed out, and like melting sugar and honey
Heat it in a microwave for 30 seconds.

1 Wash the surface firmly while warming the lemon.
2 After washing, remove moisture and slice it to a thickness of 1 cm. (I divided it further into four)
3 Place lumpy sugar (or honey) and lemon in a heat-resistant bottle,
Add vinegar to the position where the lemon is firmly dipped.
4 Heat for 30 seconds in a microwave oven (600 W) without lid.
5 After heating for 30 seconds, remove it, cover it and put it at room temperature for about 12 hours to complete it!

The taste is ... amazingly sour!
I can not drink as it is, mixed with milk every day to make it like yogurt.

It was my spare time. Everyone try it.
It's sour!(laugh)

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする