三木奎吾の住宅探訪記 2nd

北海道の住宅メディア人が住まいの過去・現在・未来を探索します。
(旧タイトル:性能とデザイン いい家大研究)

【タコの「くち」480円也を調理、大好物「タコとんび」】

2025年01月13日 05時49分43秒 | Weblog

 みなさん「タコのくち」ってご存知でしょうか?ふつうはスミを吐き出す箇所が口だと思っているのですが、実は8本の足が集合している中心点にある、ちょっと黒いのがみえている部分が「タコの口」なのだということ。わたしもずっと誤解していて、よくドライブがてら立ち寄っている北海道余市の「新岡商店」という鮮魚店で、馴染みになったご主人から「欺されたと思って、1回食べてみて」と言われて購入してきたのですね。
 こちらの鮮魚店は国道5号線に面していますが、すぐ裏手には日本海に面した漁場が広がっていて、地元の漁師さんから仕入れた新鮮なお魚さんたちが販売されているのです。魚好きには見ているだけでも微笑ましい店舗風景。新鮮な寿司ネタなどを入手するためにときどき行きます。
 で、あるとき、このタコ口を勧められた。見た目は目玉だけが丸々とゴロン、って言うシロモノなのでつい後ずさったのですが、信頼しているので、よしわかった、毒をくらわば皿までの心境で買って帰ってきた。そして調理、っていっても茹でて下処理して、黒々としたタコの「歯」を丁寧に取り除いて、丸々とした肉身だけにしてから食べやすくカットして、軽く酢醤油とだし汁に漬け込ませる程度の料理。

 面倒なのは黒い歯を除去する作業で、ようするに包丁捌き調理なんですね。
 前回初めて調理してみたら、カミさん・娘とも大好評。肉身は動物のカラダの中でもっとも活発に使われる筋肉質の部分にうま味が凝縮されると言いますが、このタコ口はまさにその典型。見た目はちょっとギョッとさせられるけれど、調理して食べ慣れてくると、すっかりやみつきになってしまうのであります。
 今回はタコ口が7個で480円。それを写真のように調理して大型の食品保存タッパーに満杯保存。冷蔵保存して食べれば子どもたち家族に分けても1週間分くらいにはなる。超お手頃価格感。多少は包丁仕事がありますが、それを乗り越えれば夢のような美食の世界(笑)ですよ。


English version⬇

Cooked octopus ‘kuchi’ for 480 yen, my favourite ‘octopus tonbi’.
A gastronomic delicacy with a big discrepancy between appearance and taste. The well-muscled muscles are a world of concentrated flavour that is irresistible. Fresh fish from Shinoka Shoten in Yoichi, Hokkaido.

 Do you know what an octopus' mouth is? Most people think that the mouth is the part where the octopus spits out ink, but in fact, the octopus mouth is the slightly black part at the centre point where the eight legs meet. I had always misunderstood it, and at a fresh fish shop called ‘Nioka Shoten’ in Yoichi, Hokkaido, where I often stop by on my drives, the owner, who has become a friend of mine, told me to ‘think I've been cheated and try it once’, so I bought it.
 This fresh fish shop faces National Highway 5, but immediately behind it is a fishing area facing the Sea of Japan, where fresh fish are purchased from local fishermen and sold. For fish lovers, the shop scene is a smiley sight to behold. I sometimes go there to get fresh sushi items etc.
 And one time, this octopus mouth was recommended to me. I was put off by the fact that it looked like an eyeball, but I trusted him, so I bought it and came back with the mindset that if it kills you, it will kill you. I boiled it, prepped it, carefully removed the black octopus ‘teeth’ and cut it into bite-size pieces, then lightly marinated it in vinegar, soy sauce and broth.

 The troublesome part is removing the black teeth, which is in essence cooking with a knife.
 When I cooked it for the first time last time, it was a big hit with my wife and daughter. It is said that the most active part of an animal's body, the muscular part, has the most concentrated flavour, and this octopus mouth is a perfect example of that. The octopus mouth is a perfect example of this. It may look a little scary, but once you get used to eating it, you will become completely addicted to it.
 This time, seven octopus pieces cost 480 yen. They are cooked as shown in the photo and filled into a large food storage Tupperware. If you keep it refrigerated and eat it, you can share it with your children's family and still have enough for a week. Super affordable feeling. There is some knife work involved, but if you can get past that, it's a gastronomic dream (laughs).
コメント
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