English Collection

日頃目に付いた覚えたい英単語、慣用句などの表現についてのメモです。

shortness

2016年05月05日 | 英語の本を読む
Reader's Digest 2月号の記事 Your Top Pastry Questions Answeredに出てきた基礎単語のような "shortness/short" の意味が分かりません。
Lard or vegetable fat gives shortness to pastry but not much flavour so a mix of equal quantities of butter and lard is often preferred.
Can you make a healthy pastry?
Yes, you can make a flan case using light, mild olive oil. This pastry is not as short as a traditional shortcrust and will have a firm texture that needs careful handling.
まず "shortness" を辞書で見ると次の説明が見つかりました。
・Oxford English Dictionary: (Of pastry) containing a high proportion of fat to flour and therefore crumbly.: This had thin, short pastry nicely dusted with icing sugar and was delicious.
料理の事には疎いのですが、もしかしてこの "shortness/short" は料理番組で聞いたことのあるショートニング(私は意味は分かっていない)とかショートケーキのショートと大いに関係がありそうだ。 それで "shortening" を辞書で見ると、
・Oxford English Dictionary: Butter or other fat used for making pastry or bread.: Supplies of white flour, granulated sugar, and cheap shortening such as margarine all helped to make cake baking popular.
・Macmillan Dictionary: a solid type of fat that is used especially for making pastry: vegetable shortening
ショートケーキのショートはケーキが小さく切られているからと思っていました。"shortening" が使われているところから来たのですね。ところで何故この "short" がfatと関係するのか気になるので語源を調べます。
・Online Etymology Dictionary: 1540s, "action of making short," verbal noun from shorten. Meaning "butter or other fat used in baking" (1796) is from shorten in the sense "make crumbly" (1733), from short (adj.) in the secondary sense of "easily crumbled" (early 15c.), which perhaps arose via the notion of "having short fibers." This is the short in shortbread and shortcake.
なるほどこれでガッテン。
コメント
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