フルーツケーキ

2016-12-09 | Cooking

クリスマス前ともなると我が家ではベイキングが盛んになってきました

毎年相棒が作るクリスマスケーキは第一弾として

BBC TV Bake Off の優勝者のおばあさまのレシピということです

中身はいつものドライフルーツ、ナッツ類、砂糖煮のフルーツ類です

 

今回の材料は全てフランスで手に入れたものなので

粉も砂糖も少し違ったようでした

イギリスのフルーツケーキはどちらかというとドッシリと重い味です

今回のものはスポンジは軽くフルーツやナッツのバランスが良く

ぼく好みのケーキになりました

第二弾、第三弾と焼いていくようです。

 

相棒にレシピをリクエストしたらこんなものが送られてきました

鍋で10分ほど煮込むというところが普通と違います

英語ですが簡単に理解できると思います。

 

Day 1 

Dried fruit mix 350 g

 Mixture of the following in your own proportions

Sultanas

Raisins

Chopped dried apricots

Dried cranberries

Mixed peel (chopped if large)

Glacé cherries chopped

 

Add 3 tablespoons of whisky or brandy  to the fruit mix and leave in bowl to soak for at leat 12 hours.  

 

Day 2

Prepare

 75 g  chopped walnuts

200g of sugar -  soft light brown sugar/caster sugar mix

125g unsalted butter - chopped into small pieces

240 ml water

 

 

Flour mix - sifted together and well mixed

300g self raising flour ( if France use 45 flour  and add 4 teaspoons of baking powder sifted into the flour)

1 teaspoon of mixed spice

A pinch of salt

 

3 medium eggs whisked well

 

Making

Oven on 140 (fan assisted) 160 (non-fan)

 

Grease and line a 10-12inch spring form cake tin or a 2lb loaf tin.

 

Put the soaked fruit, chopped walnuts, sugar,  butter and 240 ml of water in a heavy bottomed saucepan and heat it gently for about ten minutes.  

Stir gently to make sure all the sugar is dissolved and butter melted.

 

Remove from the heat and leave to cool for a few minutes.  

Gradually add the flour and whisked egg 

Gradually add and flour mix and whisked eggs to the fruit mix.

Make sure it is mixed well.

 

Pour into tin and bake for up to 2 hours.

Check with a skewer after 90minutes.

Leave to cool and remove from tin