おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 簡単ジャガイモのソテー

2021年10月23日 | 日記

簡単ジャガイモのソテー

ソテーは、フランス語で『飛び跳ねる』の意味で、フライパンで炒めると油が飛び跳ねる事の由来。西洋料理の基本で、野菜・肉をバターで炒めたり・焼いたりする事。

       

①ジャガイモ4~5個を洗い、皮をむき1cmくらいの厚さに輪切りにする。

②フライパンにオリーブ油大匙1・塩少々を温め、ジャガイモを並べ2~3分焼き、裏返し、バター5~10gを加え、2分程焼き、お皿に盛り付け出来上がり。

*そのままでも美味しいが、食べる時バジルの粉やカレー粉などふりかけるのも美味しい。

Sauteed Easy Potatoes

Sauteed means "jump" in French, and it is derived from the fact that oil jumps when stir-fried in a frying pan. It is the basis of Western cuisine, frying and baking vegetables and meat in butter.

      

①Wash 4-5 potatoes, peel and cut into slices about 1cm thick.

②Heat 1 or a little salt olive oil in a frying pan, arrange the potatoes for 2-3 minutes, turn over, add 5-10 g of butter, bake for about 2 minutes, and serve on a plate.

* It is delicious as it is, but it is also delicious to sprinkle with basil powder and curry powder when eating.

 

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おばさんの料理教室 簡単コロッケ

2021年10月23日 | 日記

簡単コロッケ

久し振りにコロッケを作りました、この方法は油で揚げない簡単なコロッケです。

   

①じゃがいもを電子レンジで500w5分、潰す。

*茹でないから可溶性澱粉・ビタミンCが流れ出ない、また新ジャガイモは水分が多いので蒸す方が、ホクホク感がある、蒸す前に塩を摺り込んでおくとより美味しい。

②玉ねぎをみじん切りにして、牛肉または豚肉ミンチと炒める、塩・胡椒で味付ける。

③①②を混ぜて適当な小判形に整形する。

④パン粉をバターで狐色になるまでフライパンで焼く。

⑤③に④をまぶして今回はタルタルソース・明太子を添えました。

*新ジャガイモは茹でたもの(蒸した)を潰し、丸めて、パン粉をまぶすだけで、ジャガイモの本来の味が、味わえる。

*簡単コロッケはソースケチャップなどお好みの食べ方を。

上左シェリー・右アンデスレッド・下左キタアカリ・真中男爵・右メークイン

キタアカリは芽の部分が赤紫、男爵はない。シェリーはサツマイモの様な形態。

Easy Croquette

I made croquettes for the first time in a long time, this method is a simple croquette that does not fry in oil.

    

①Crush the potatoes in the microwave for 500w5 minutes .

*Because it is not boiled, soluble starch and vitamin C do not flow out, and steaming new potatoes has a high moisture feeling, and it is more delicious if salt is poured in before steaming.

②Chop the onion and sauté it with beef or pork mince, season with salt and pepper.

③Mix and and shape into an appropriate oval shape.

④Fry the breadcer in a frying pan until it is buttery and fox-colored.

⑤③and were eded with tartar sauce tarako this time.

* New potatoes crush boiled (steamed), rounded and breaded

Just by using it, you can taste the original taste of potatoes.

* Easy croquettes are eaten in your favorite way, such as sauce ketchup.

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