ジャガイモのコロコロ煮
じゃがいもの収穫が終わり、種芋(50g以下)にならない小さいじゃがいもはころころ煮にします。(じゃがいもはデストロイヤー)
①ジャガイモを5分茹で薄皮をむく。
②①を鍋に入れ、サラダ油(ゴマ油)少々で炒め、ジャガイモに油をからめ人参・コンヤク・水で煮る。
*油で揚げてから煮ても良い
③ジャガイモ全体に油が回れば、醤油・砂糖・だしの素を加え、柔らかくなるまで煮詰めて出来上がり。
*煮る時、大きいジャガイモを下にして煮ると良い。
煮汁が少なくなってきたら、コロコロ転がして全体にからめる。
このじゃがいもは、赤紫色の中に赤い斑点があり、覆面レスラーのような外観から「デストロイヤー」と呼ばれている。
じゃがいもとサツマイモを掛け合わせたような外観で皮が紫色で、目が赤いためマスクをかぶったような外観ということから、登録出願時にデストロイヤーと通称名がなったとか。
このじゃがいもは、長崎県でレッドムーンの変異種で、平成12年に品種登録され正式名はグラウンド・ペチカ。
粘りある肉質は栄養価が高く、サツマイモと栗の様な味わいで、火が通りやすい特徴がある。
甘味と味に深みがありメークィンやレッドムーンと同じように粘性があるため長時間煮込んでも煮崩れしにくい特徴があり、肉ジャガ・カレー・シチューなどの煮込み料理に使い易い。茹でて試食してみると、ホクホク感とほんのりした甘み香ばしい香りで美味しい。
デストロイヤーは栽培しやすく、土壌消毒が不要で無農薬栽培に向いている。
Braised potatoes
After harvesting potatoes, small potatoes that do not turn into seed potatoes (no more than 50g) are boiled in a roll. (Potatoes are destroyers )
![](https://blogimg.goo.ne.jp/thumbnail/4c/cd/9396b4daf3b419d5e64c8a4c672392f0_s.jpg)
①Boil the potatoes for 5 minutes and peel them thinly.
②Put ①in a pot, fry with a little salad oil (sesame oil), and add oil to the potatoes (1~2 minutes).
* You can fry it in oil and then boil it.
③ When the oil is spread throughout the potato, add soy sauce, sugar, and dashi stock and boil until soft.
*When simmering, it is better to boil large potatoes face down.
When the broth is running low, roll it over and entangle it all over.
This potato is called the "Destroyer" because of its reddish-purple appearance with red spots and the appearance of a masked wrestler.
It looks like a cross between potatoes and sweet potatoes, has a purple skin, and has red eyes, so it looks like wearing a mask, so it became the common name Destroyer when the registration application was filed.
This potato is a variant of Red Moon in Nagasaki Prefecture, and was registered as a variety in Heisei 12 and the official name is Ground Pechika.
The sticky meat is highly nutritious, tastes like sweet potatoes and chestnuts, and is easy to cook.
It has a deep sweetness and taste, and is viscous like Mae Quin and Red Moon, so it is difficult to boil and collapse even if it is stewed for a long time, and it is easy to use in stewed dishes such as meat jaga, curry, and stew. When I boiled it and tasted it, it was delicious with a fluffy feeling and a slight sweet aroma.
Destroyer is easy to cultivate, does not require soil disinfection, and is suitable for pesticide-free cultivation.