おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 鯛の箱寿司

2022年05月08日 | 日記

鯛の箱寿司

 久し振りに鯛のそぼろを作りました、これを使い箱寿司を作りました。 

➀鯛のあらを洗い、煮沸したお湯の中に3分ほど入れ、取り出し、みの部分をかきとる。

②①を鍋に入れ料理酒・醤油・こぶ茶を適量加え、水分を飛ばし、100g単位に冷凍保存。

③米1.5合の割合に寿司酢30mℓ(酢:砂糖:塩=10:4:1)、ゆかりが有れば混ぜる。

  寿司酢は市販のでも良い。

➃容器にラップを敷き、ご飯を入れ、平にして、②のそぼろ100gを敷き詰め押さえて出来上がり。

Sea Bream Box Sushi

I made sea bream soboro for the first time in a long time, and made box sushi using this.

 

➀Wash the sea bream, put it in boiling water for about 3 minutes, remove it, and stir the mino.

②① Put in a pot, add an appropriate amount of cooked sake, soy sauce, and hump tea, remove moisture, and store it frozen in a single 100

③Mix 30 ml of sushi vinegar (vinegar: sugar: salt = 10: 4: 1) in the ratio of 1.5 rice, if there is a connection.

Sushi vinegar can be commercially available sushi flour.

➃Wrap in a container, put rice, flatten it, lay 100 g of soboro ② and press and hold it.

    

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おばさんの料理教室 ポタージュスープ

2022年05月08日 | 日記

ポタージュスープ

ポタージュは、フランス語でフランス料理が確立する過程で洗練されたスープ全般を指す語であり、古くからの郷土料理の色彩の濃いものとは区別される。 日本ではスープ類のうち、とろみのついたものはポタージュ、澄んだものはコンソメと呼ばれる

玉葱の甘味とコーン(野菜は季節で良い)が沢山食べる温かいスープ

             

➀玉葱1個をスライスし、鍋にバター少々を入れ、飴色になるまで炒める。

②缶詰めコーン400g・牛乳400mℓ・生クリーム200mℓを入れる。

鍋に戻し温め、コンソメ・塩少々を入れ、味を調え、器に盛り、パセリのみじん切りを天盛りし出来上がり。

  *今回は茹でた、ジャガイモ(メークイン)・イタリアンパセリをつかいました。

  *野菜は、じゃがいも・かぶら・そら豆・カボチャ・人参など季節の物。

Potage Soup

Potage refers to refined soup in general in the french process of french cuisine, distinguished from the rich colors of ancient local cuisine. In Japan, thick potage is called potage and clear is consomme.

A warm soup with a lot of onion sweetness and corn (vegetables are good in season)

            

➀Slice the onion, put a little butter in a saucepan and fry until candy brown.

②Add 400 g of canned corn, 400 ml of milk, 200 ml of fresh cream.

③Put it back in a pot, add a little consomme and salt, season, serve in a bowl, and top with chopped parsley.

*This time I used boiled potatoes (make-in) and Italian parsley.

*Vegetables are seasonal items such as potatoes, kaburama, broad beans, pumpkins, carrots, etc.

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