淡々丼(鯛のそぼろ丼)
*鯛のあらをそぼろにして味を付けご飯に天盛り。
淡々の意味は、色・味・感じなどが、あっさりしているさま。淡泊なさま。
①鯛のあらを洗い,沸騰したお湯の中に1分ほど入れ、取り出し、身の部分をかきとる。
②①を鍋に入れ、料理酒・醤油・こぶ茶を適量加え、水分を飛ばし、卵を割り混ぜる。
③ご飯を茶碗に入れ②・刻みネギ・塩昆布・海苔・鰹節を天盛りし出来上がり。
*好みによりお茶をかけてお茶漬けも美味しい。
*黄身だけをご飯に天盛りも美味しい。
*今回はオクラがあり生をスライスして乗せました。
Indifferent rice bowl (sea bream soboro-don)
*Seasoned sea bream with a bowl of rice.
The meaning of indifferently is that the color, taste, feeling, etc. are light. Pale to your time.
①Wash the sea bream, put it in boiling water for about a minute, remove it, and stir up the body.
②Put ①in a saucepan, add an appropriate amount of cooking sake, soy sauce, and kobucha, remove moisture, and mix the eggs.
③Put the rice in a teacup ②, chopped green onions, salted kombu, nori, and bonito flakes.
* If you like, make tea and ochazuke is also delicious.
*Only yolk is delicious in rice.
* This time there is okra and I sliced raw and put it on.