コゴミのおひたし
コゴミの収穫が始まりました、おひたしや天ぷら等色々な料理に 。
①鍋に水、塩を加え(濃度1%位)、沸騰したらコゴミを入れ45秒~1分で引き上げ、水で冷やす(色止め・あく抜き効果)。
②適当な大きさに切り、水を絞る。
③ボールに茹でたコゴミ・醤油・鰹節を入れて混ぜ出来上がり。*葉が大きい場合は適当な大きさに切る。
*好みにより、半分すりつぶしたゴマを入れるのも。
*野菜は新鮮な物ほど美味しい。
*食用菊の花があれば混ぜると色どりが良い。
Kogomi's hidashi
①Add water and salt to a saucepan (concentration about 1%), when it boils, add the litter and raise it in 45 seconds to 1 minute, and cool with water (color stop and remove the color effect).
②Cut into appropriate sizes and squeeze the water.
③Put boiled garbage, soy sauce, and bonito flakes in a bowl and mix. * If the leaves are large, cut them into appropriate sizes.
* If you like, you can also put half-ground sesame.
* The fresher the vegetables, the better.
* If there is an edible chrysanthemum flower, it is colorful when mixed.