丹波の黒豆(枝豆)
先日、見事な黒豆の豆を収穫、早速茹でて、コクのあるむちむち感を楽しみました。沢山あるのでコロッケも作りました。
①枝から豆をはずす。
②鍋に①を入れ、塩少々を加え手でもみ、うぶ毛を取り除く(これは食べる時の口当たりを良くする、大豆もそうする)。
③お湯を沸かし、沸騰すれば②を入れ、好みの柔らかさ(10~15分)になればザルにあけ、塩を振りかけ混ぜて、うちわであおぎ、冷やし出来上がり。
その他の料理・・黒豆を使ったパン・コロッケ・黒豆ご飯・栗との煮豆等も美味しい。
*コロッケ
③と適量のだし汁を加えフードプロセッサーで潰し一口大に丸め、パン粉を付けて簡単コロッケ、またはパン粉を付けて揚げるのや黒豆パンを作るのもそんな食べ方も。
Tamba black beans (edamame)
The other day, I harvested a splendid black bean bean, boiled it immediately, and enjoyed the rich whip feeling. There are so many of them that I also made croquettes.
①Remove the beans from the branches.
②Put ① in a pot, add a pinch of salt, and rub it with your hands to remove the downy hairs (this improves the mouthfeel when eating, as do soybeans).
③Boil water, add ② when it boils, and when it reaches the desired softness (10~15 minutes), open it in a colander, sprinkle with salt, stir it with a fan, and cool it.
Other dishes, such as croquettes, black bean rice, and boiled beans with chestnuts, are also delicious.
* Croquettes
Add an appropriate amount of dashi soup to ③, crush it in a food processor, roll it into bite-sized pieces, add breadcrumbs to make simple croquettes, or breadcrumbs to fry or make black bean bread.