キュウリのどぼ漬け
キュウリの初収穫真っ盛り糠漬けにして、茗荷の初収穫甘酢漬けを楽しみました。
①キュウリの表面に塩をこすり付け(漬けあがった時色が綺麗)糠漬けの床に夕方入れ、翌日の朝取りだす。
②茗荷を細かく切り甘酢とまぶす。
③キュウリを切り・茗荷の甘酢を盛りつけ出来上がり。
糠漬けの床の作り
ぬか1500g・水1500mℓ・塩200gを均一に混ぜる。容器はプラスチックの蓋の出来るものが良い。
作りはじめて1週間は1日に2回朝晩底からしっかりかき混ぜます。ぬか漬けを続けると、だんだんぬか漬けが美味しくなる。野菜からの水分が出て、塩気が足りなくなったら、ぬかと塩を追加する。旨みの昆布・唐辛子・山椒などを加えるのも良い。
ぬか床は30℃以上になってしまうと、ぬか床の菌が異常発酵する場合があるので、季節によっては冷蔵庫に入れる。ぬか漬けにする野菜は、水洗いした後に、塩もみしてから漬けると早く漬かる。
Pickled cucumber throat
I pickled the first harvest of cucumbers in full swing and enjoyed the first harvest of sweet and vinegared pickles.
①Rub salt on the surface of the cucumber (the color is beautiful when pickled), put it on the bran-pickled floor in the evening, and take it out the next morning.
②Cut the mushrooms into small pieces and sprinkle with sweet vinegar.
③Cut the cucumber and serve with sweet vinegar.
Making a bran-pickled floor
Mix 1500g bran, 1500ml water, and 200g salt evenly. The container should have a plastic lid.
For the first week of cooking, stir thoroughly from the bottom in the morning and evening twice a day. If you continue to pickle bran, the bran pickle will gradually become more delicious. When the water from the vegetables comes out and the salt is not enough, add bran and salt. It is also good to add umami kelp, chili pepper, sansho, etc.
If the temperature of the bran bed reaches 30°C or higher, the bacteria in the bran bed may ferment abnormally, so depending on the season, put it in the refrigerator. Vegetables to be pickled in bran can be pickled faster if they are washed with water and salted.