おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  デストロイヤーのソテー

2023年06月07日 | 日記

 

デストロイヤーのソテー

       今年の初収穫ジャガイモ(デストロイヤー)

 このじゃがいもは、赤紫色の中に赤い斑点があり、覆面レスラーのような外観から「デストロイヤー」と呼ばれている。

 レッドムーンの変異種で、長崎県で平成12年に品種登録され正式名はグラウンド・ペチカ。登録出願時にデストロイヤーとの通称名。

 ソテーは、フランス語で『飛び跳ねる』の意味で、フライパンで炒めると油が飛び跳ねる事の由来。西洋料理の基本で、野菜・肉をバターで炒めたり・焼いたりする事。

     

①ジャガイモ4~5個を洗い、皮のまま1cmくらいの厚さに輪切りにし電子レンジで加熱する。

②フライパンにオリーブ油大匙1・塩少々を温め、ジャガイモを並べ2~3分焼き、裏返し、バター5~10gを加え、2分程焼き、お皿に盛り付け出来上がり。

そのままでも美味しいが、食べる時バジルの粉やカレー粉などふりかけるのも美味しい。        

Sautéed Destroyer

First harvest potatoes of the year (Destroyer)

This potato is called the "Destroyer" because of its reddish-purple appearance with red spots and the appearance of a masked wrestler.

It is a variant of Red Moon, registered as a variety in Nagasaki Prefecture in Heisei 12, and the official name is Ground Pechika. The common name of the destroyer at the time of application for registration.

Sauté means "jumping" in French, and is derived from the fact that the oil jumps when fried in a frying pan. It is the basis of Western cuisine to fry vegetables and meat in butter and grill them.

    

①Wash 4~5 potatoes, cut them into rings about 1cm thick with the skin still and heat in the microwave.

②Warm 1 large spoon of olive oil and a little salt in a frying pan, arrange the potatoes and cook for 2~3 minutes, turn over, add 5~10g of butter, bake for about 2 minutes, and serve on a plate.

* It is delicious as it is, but it is also delicious to sprinkle basil powder or curry powder when eating.

 

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おばさんの料理教室  新生姜の糠漬け

2023年06月07日 | 日記

新生姜の糠漬け

新生姜をスーパーで買って来ました、生姜ご飯の次に速糠漬けを楽しみました。

     

①新生姜をぬか床に漬けて1晩おく。

②細く切り皿に盛り付ける。

*スイカの皮・なすも同じように漬ける。

糠漬けの床の作り 

糠1500g・水1500mℓ・塩200gを均一に混ぜる。容器はプラスチックの蓋の出来るものが良い。

作りはじめて1週間は1日に2回朝晩、底からしっかりかき混ぜます。ぬか漬けを続けると、だんだんぬか漬けが美味しくなる。野菜からの水分が出て、塩気が足りなくなったら、糠と塩を追加する。旨みの昆布・唐辛子・山椒などを加えるのも良い。
 ぬか床は30℃以上になってしまうと、ぬか床の菌が異常発酵する場合があるので、季節によっては冷蔵庫に入れる。ぬか漬けにする野菜は、水洗いした後に、塩もみしてから漬けると早く漬かる。

Pickled fresh ginger bran

    

①Soak the fresh ginger in the bran floor and leave it for one night.

②Cut into thin pieces and serve on a plate.

* Pickle watermelon peels and eggplants in the same way.

Making a bran-pickled floor

Mix 1500g of bran, 1500ml of water, and 200g of salt evenly. The container should have a plastic lid.

For the first week, stir thoroughly from the bottom twice a day, morning and evening. If you continue to pickle bran, the bran pickle will gradually become more delicious. When the moisture from the vegetables comes out and there is not enough saltiness, add bran and salt. It is also good to add umami kelp, chili pepper, sansho, etc.
  If the temperature of the bran bed reaches 30°C or higher, the bacteria in the bran bed may ferment abnormally, so depending on the season, put it in the refrigerator. Vegetables to be pickled in bran can be pickled faster if they are washed with water and salted.

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