おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 柚子サラダ

2021年12月18日 | 日記

柚子サラダ

収穫した、新鮮な柚子でサラダを作りました。

 

①ジャガイモを茹でる。

②ハムを適当な大きさに切る。

③ブロッコリーを茹でて①・②・柚子酢・柚子皮を混ぜ出来上がり。

*マヨネーズで和えても良い

 

Yuzu Salad

I made a salad with fresh yuzu.

   

①boil potatoes.

②Cut the ham into appropriate sizes.

③Boil the broccoli and mix,, yuzu vinegar, and yuzu peel.

* You may mix it with mayonnaise.

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おばさんの料理教室 酒粕から甘酒

2021年12月18日 | 日記

酒粕から甘酒 

先日、友人から特性の酒粕を頂いたき早速甘酒を作りました。

     

①酒粕80gを小さくほぐし、ぬるま湯カップ1/2で潰す(乳鉢で潰すのも良い)。

②①を鍋に入れ水1.5カップを砂糖大匙4・塩少々で煮立てる。

③土生姜の絞り汁を入れ暖かいうちに食する。

*柚子の絞り汁・レモンでも良い。  

 

Sake from sake lees to amazake

The other day, I got a characteristic sake lees from a friend and made amazake immediately.

         

①Loosen 80 g of sake lees in small pieces and crush with 1/2 cup of lukewarm water.

②Put in a saucepan and boil 1.5 cups of water with 4 large sugar and a little salt.

③Add the juice of earthen ginger and eat it while it is warm.

*Yuzu shibori juice is also fine.

 

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おばさんの料理教室 簡単かす汁

2021年12月18日 | 日記

簡単かす汁 

先日、友人から特性の酒粕を頂いたき早速かす汁を作りました。

    

①鍋に水を入れ、豚肉・大根・人参・牛蒡・こんにゃく・椎茸・里芋など硬いものを先に入れ、あげ・白菜・ネギ・エノキを煮て、最後にわさび菜・菊菜など季節の野菜で煮る。

②煮る途中、塩・こぶ茶・だしの素で味付けて、酒粕を煮汁で溶いて、火を止めて味噌で好みの味に仕上げる。

*魚(鮭汁)、肉を入れるのも美味しい。

*豚肉・大根・人参等を炒めてから、水を入れる炊き方も良い。

*味噌を入れない場合は塩で味を付ける。

           

Easy Kasu juice

The other day, I got a characteristic sake lees from a friend and immediately made soup.

      

①Put water in a pot, put hard things such as pork, daikon radish, carrot, beef sardine, konjac, shiitake mushrooms, taro first, boil fried chicken, Chinese cabbage, green onions, enoki mushrooms, and finally boil them with seasonal vegetables such as wasabi and kikusai.

②On the way, season with salt, kobucha, and dashi, melt the sake lees in the broth, turn off the heat and finish it with miso to make it your favorite taste.

* It is also delicious to put fish (salmon juice) and meat.

*It is also good to cook pork, daikon radish, carrots, etc. and then add water.

*If miso is not included, season with salt.

 

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