おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 はやとうりのどぼ漬け

2021年12月14日 | 日記

はやとうりのどぼ漬け

はやとうりの初収穫、どぼ漬けの柚子で淡泊な味を楽しみました。

   

①はやと瓜を糠漬けの床に夕方入れ、翌日の朝取りだし切る。

②漬かったものを適当な大きさに切り、柚子酢と刻み柚子を混ぜる。

糠漬けの床の作り 

①ぬか1500g・水1500mℓ・塩200gを均一に混ぜる。容器はプラスチックの蓋の出来るものが良い。

②漬かっタラ柚子酢と刻み柚子を混ぜる。

作りはじめて1週間は1日に2回朝晩底からしっかりかき混ぜます。ぬか漬けを続けると、だんだんぬか漬けが美味しくなる。野菜からの水分が出て、塩気が足りなくなったら、ぬかと塩を追加する。旨みの昆布・唐辛子・山椒などを加えるのも良い。
 ぬか床は30℃以上になってしまうと、ぬか床の菌が異常発酵する場合があるので、季節によっては冷蔵庫に入れる。ぬか漬けにする野菜は、水洗いした後に、塩もみしてから漬けると早く漬かる。

 

Hasa tori dobozuke

I enjoyed the light taste with yuzu pickled in dobozuke, the first harvest  of Haya tori.

     

①Put the haya and melons in the evening on the bran-soaked floor and remove them the next morning .

②Cut the pickled ingredients into appropriate sizes and mix the yuzu vinegar and chopped yuzu.

Making a bran-pickled floor

③Mix 1500 g of bran, 1500 ml of water, and 200 g of salt uniformly. The container is good for the one that the plastic lid can do.

④Mix pickled cod yuzu vinegar with chopped yuzu.

Stir well from the bottom of the morning and evening twice a day for the first week. If you continue to pickle the nukazuke, the nukazuke becomes more delicious gradually. When the moisture from the vegetables comes out and you run out of saltiness, add the bran and salt. It is also good to add umami kombu, chili pepper, sansho, etc. If the bran floor is above 30 °C, bacteria on the bran floor may ferment abnormally, so depending on the season, put it in the refrigerator. Vegetables that are pickled in a nun are soaked quickly after washing with water and soaking after soaking in salt.

 

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする