おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 酒粕を使ったクリームシチュー

2021年12月27日 | 日記

酒粕を使ったクリームシチュー

先日、友人から酒粕を頂きクリームシチューを作りました。

シチューは、野菜や肉、魚介類を出汁やソースで煮込んだ煮込み料理の英語による総称である、ここに酒粕を加えました。  

①牡蠣100g・大根・人参1本・ジャガイモ400~500g・タマネギ2個を一口大に切り、サラダ油大匙2で炒め、水1カップ、塩・胡椒・ブイヨン(顆粒コンソメ)少々加え煮る。

②柔らかくなれば、市販のホワイトソース1缶(250g)と牛乳2カップを入れ。塩(昆布茶)・胡椒で味を整え、最後に酒粕100gをお湯で潰して加える。

茹でたブロッコリーを入れ、湯で卵を盛り付ける。

*野菜は緑色が変色しない程度に煮る。

*若葉の菜は湯がかなくても良いが、たけている物はあらかじめ湯通ししておく。

*野菜は季節の野菜、キクイモ・ほうれん草でも良い。

*牡蠣代わり、豚肉・鶏肉・ウインナー・ベーコン等でも良い。

*大抵の料理は食べる時間に合わせて作るのがコツ

Cream stew with sake lees

The other day, I got sake lees from a friend and made cream stew.

Stew is a general term in English for stewed dishes in which vegetables, meat and seafood are stewed in dashi and sauce, and sake lees are added here.

  

①Cut 100g of oysters, radish, carrot, 400-500g potato, and 2 onion into bite-size pieces, fry in 2 large salad oils, add 1 cup of water, salt, pepper and bouillon (granule consomme).

②When it becomes tender, crush 100 g of sake lees with hot water, put 1 can of commercially available white sauce (250 g) and 2 cups of milk. Season with salt (kombucha) and pepper.

③ Add the boiled broccoli and serve the eggs in hot water.

*Boil vegetables to the extent that the green color does not discolor.

*Young leaves do not need to be hot, but please let the hot ones soak in advance.

*Vegetables can be seasonal vegetables, kikuimo and spinach.

*Instead of oysters, pork, chicken, wiener, bacon, etc. may be good.

*The trick is to make most dishes according to the time you eat.

 

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おばさんの料理教室 鮒鮨の甘露煮

2021年12月27日 | 日記

鮒鮨の甘露煮

漬け込んだ鮒鮨を更に甘露煮にしてみました。

  

①漬け込んだ鮒鮨を鍋に入れる。

②鍋に並べて、酒・砂糖・醤油・みりんを入れ沸騰したら弱火で煮汁がなくなるまで煮る。

 *刻み生姜や梅干を加えるのも良い。

  Simmered sushi with sweet and broth

    

①I tried to make marinated sushi boiled in sweet and dew.

②Put the marinated sushi in a pot. Arrange in a saucepan, add sake, sugar, soy sauce, and mirin, and when it boils, simmer over low heat until the broth runs out. 

*Add chopped ginger or umeboshi.

 

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