酒粕を使ったクリームシチュー
先日、友人から酒粕を頂きクリームシチューを作りました。
シチューは、野菜や肉、魚介類を出汁やソースで煮込んだ煮込み料理の英語による総称である、ここに酒粕を加えました。
①牡蠣100g・大根・人参1本・ジャガイモ400~500g・タマネギ2個を一口大に切り、サラダ油大匙2で炒め、水1カップ、塩・胡椒・ブイヨン(顆粒コンソメ)少々加え煮る。
②柔らかくなれば、市販のホワイトソース1缶(250g)と牛乳2カップを入れ。塩(昆布茶)・胡椒で味を整え、最後に酒粕100gをお湯で潰して加える。
③茹でたブロッコリーを入れ、湯で卵を盛り付ける。
*野菜は緑色が変色しない程度に煮る。
*若葉の菜は湯がかなくても良いが、たけている物はあらかじめ湯通ししておく。
*野菜は季節の野菜、キクイモ・ほうれん草でも良い。
*牡蠣代わり、豚肉・鶏肉・ウインナー・ベーコン等でも良い。
*大抵の料理は食べる時間に合わせて作るのがコツ
Cream stew with sake lees
The other day, I got sake lees from a friend and made cream stew.
Stew is a general term in English for stewed dishes in which vegetables, meat and seafood are stewed in dashi and sauce, and sake lees are added here.
①Cut 100g of oysters, radish, carrot, 400-500g potato, and 2 onion into bite-size pieces, fry in 2 large salad oils, add 1 cup of water, salt, pepper and bouillon (granule consomme).
②When it becomes tender, crush 100 g of sake lees with hot water, put 1 can of commercially available white sauce (250 g) and 2 cups of milk. Season with salt (kombucha) and pepper.
③ Add the boiled broccoli and serve the eggs in hot water.
*Boil vegetables to the extent that the green color does not discolor.
*Young leaves do not need to be hot, but please let the hot ones soak in advance.
*Vegetables can be seasonal vegetables, kikuimo and spinach.
*Instead of oysters, pork, chicken, wiener, bacon, etc. may be good.
*The trick is to make most dishes according to the time you eat.