おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 明太子のもんじゃ焼き

2021年12月06日 | 日記

明太子のもんじゃ焼き

随分昔のレシピを思い出し作ってみまた

もちとチーズをたっぷり入れれば、お子

さんも大喜び間違いなし。

もんじゃ焼きは長らく、駄菓子店の鉄板の上で下町の子どもたちに食べられていた。茶わん一杯の小麦粉を水で溶き、ソースと青のりを振りかけるだけのシンプルな作り。お金があるときには桜エビや紅しょうがお振りかけるといった具合でした。

          

2人前

①明太子50gは薄皮を取り除き、身をほぐしておく。

②キャベツ1/4玉・人参1/4本は細かく切る。

③餅を小さく切る(素麺でも良い)。

④生姜10gはみじん切り。

⑤ボウルに薄力粉20g・ウスターソース大さじ1・水200mlを入れて混ぜる。

⑥熱したホットプレートにサラダ油をひき、①・②・③④を加えて⑤を入れ合わせ炒める、煮たら薄く広げピザ用チーズ30gを乗せ、溶けたら皿に盛りトマトを添え完成。

*タコ・肉・ハム・むきエビなどを入れるのも良い。

 

Monjayaki of meiko

        I remembered a long time ago recipe and made it.

   If you add plenty of ingredients and cheese, your child will be overjoyed.

         Monjayaki has long been eaten by children in the town on the iron   plate     of the candy shop. Simply melt a cup of flour with water and sprinkle with

   sauce and blue sauce. 

When I had money, I sprinkled cherry shrimp and red ginger.

                            

  • people before
    • ①Remove the thin skin and loosen the body of 50 g of meiko .
    • Cut 1/4 cabbage and 1/4 carrot into small pieces .
    • Cut the rice cake into small pieces (even noodles are fine).
    • 10g ginger
    • ⑤In a bowl mixe 20gflour, 1 tbsp Worcestershire sauce and 200ml water .

     Add salad oil to a hotplate, add , , ,  stir-fry, cook, and                               once cooked, place 30g thinly spread pizza cheese, then serve on

      a plate and serve with tomatoes.  

     * It is also good to put octopus, meat, ham, etc.

 

 

bowl, mix 20

 

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おばさんの料理教室 柚子味噌(醤油麹)

2021年12月06日 | 日記

柚子味噌(醤油麹)

 今年は柚子の豊作です、色々な料理を作ってみます。  

    

 柚子の皮をみじん切りに刻み、しんなりとオリーブ油で炒める。

 に味噌・砂糖・みりん・だしの素を加え練り上げ出来上がり。

*柚子の搾り汁を使うのも良い。味噌の代わり醤油麹でも美味しい。

*好みにより一味唐辛子・豆板醤・ラー油を入れる。

*使い方は茹でた・大根や豆腐に添えるなど。

   

Yuzu Miso (Soy Sauce Koji)

   This year, yuzu is a good harvest, I will try to make various dishes.

    

①Chop the yuzu peel into chopped slices and fry in olive oil.

Add miso, sugar, mirin, and dashi stock to and knead.

*It is also good to use yuzu juice. Soy sauce koji instead of miso is also delicious.

*Add ami pepper, soy sauce, and chili oil according to your preference.

* How to use it is boiled, served with daikon radish or tofu.  

     

 

 

 

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