おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 たらの芽の天ぷら

2022年04月09日 | 日記

たらの芽の天ぷら

たらの芽を初収穫したので、まずは天ぷらを試みました、収穫時期は5月の連休ぐらい。

                               たらの芽の天ぷら

  • たらの芽を洗い、天ぷら粉を水で溶き、たらの芽にまぶす。
  • 天ぷら粉は、市販品は少し高いが水で溶くだけで簡単

*自家製の天ぷら粉は小麦粉・卵を酒でとき、氷を適当に入れ、かき混ぜないで使う。

①サラダ油160℃位で揚げる。

②皿に乗せ、サツマイモも天盛

*天つゆか、塩や末茶塩でも良い  

収穫したてのたらの芽

Tara-no-Sprout Tempura

I harvested cod sprouts for the first time, so I tried tempura first, and the harvest time is around consecutive holidays in May.

           

          Cod Sprouts Tempura with Tara-no-Bud

Wash the cod buds, dissolve the tempura flour with water, and sprinkle them on the cod buds.

empura flour is a little expensive on the market, but it is easy just to dissolve it with water.

* Homemade tempura flour is used without stirring flour and eggs with alcohol, put ice appropriately.

➀Fry salad oil at 160°C.

②Sweet potatoes are also popular on a plate.

* It may be tentsuyu, salt or suecha salt

  

Freshly harvested tara buds

 

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おばさんの料理教室  焼き飯

2022年04月09日 | 日記

大豆ミートでガパオライス

今回は、ひき肉を使用せず、ミンチタイプの大豆ミートを使用して作りました。大豆ミートでも物足りなさはなく、とても美味しいです。 

①玉ねぎ50gはみじん切り、赤パプリカ30gは1cm角に切る。

②フライパンを中火で熱し、ごま油大匙1をひき、卵1個を入れて焼く。半熟状になったら取り出す。

同じフライパンを中火で熱し、豆板醤小匙1/2、3を入れて炒め、香りが立ったら1、大豆ミート60gを入れて炒める。

玉ねぎに火が通ったら料理酒大さじ1・ナンプラー小さじ1・オイスターソース小さじ1・砂糖小さじ1/2、①を入れて中火で炒める。全体に味がなじんだら火から下ろす。

お皿にご飯200g、➃をかけ、バジル2枚は一口大に切りトッピングの乗せて出来上がり。

Guapao Rice with Bean Meat

This time, I made it using mince type soy meat without using minced meat. Soy meat is not enough, and it is very delicious. 

①Chop 50g onion and cut 30g red paprika into 1cm cubes.

②Heat the frying pan over medium heat, ground 1 large sesame oil, add 1 egg and bake. Take it out when it becomes the half-boiled shape.

Heat the same frying pan over medium heat, add 1/2 or 3 soy sauce, stir-fry, and when fragrant, add 1, 60 g of soybean meat and fry.

When the onion is cooked, add 1 tablespoon of cooked sake, 1 tsp nampura, 1 tsp oyster sauce, 1/2 teaspoon of sugar, and fry over medium heat. I will be. When the taste blends into the whole, remove it from the fire.

Put 200 g of rice and on a plate, and 2 basils are cut into bite-size toppings and finished.

 

 

 

 

 

 

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