おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 鮒の甘露煮

2022年04月15日 | 日記

鮒の甘露煮

  

①ふな1kgのワタを取って、よく洗い水切りをする。

②くしに刺して網の上に並べ、遠火でゆっくりきつね色に焼き、冷ましておく。

厚手の鍋に木皮1枚を敷き、ふなを並べる。(鍋の中央を尾にして菊の花のように並べる)梅干3~4個をいれる。

ひたひたに水を入れ、砂糖1kg、酒1カップを加える。
沸騰するまで強火で煮る。沸騰したら弱火にして約2時間30分煮る。

竹ぐし頭のところにさして柔らかくなっていたら、醤油2カップを加え約1時間30分煮る。

最後に水飴100gを加え、さめるまでそのまま置く。
汁の多い時は、汁だけを煮つめて、甘露煮の上からかけると良い。
木皮や竹皮の代わりにだいこんを敷いても良い。
煮くずれを防ぐため、鍋に入れて煮はじめたらさめるまでゆすったり、はしを使ったりしない。

Simmered sardines with sweet and dew

   

①Remove 1 kg of wasps, wash well and drain.

②Stick it in a sushi, arrange it on the net, slowly grill it in a golden color over a long fire, and let it cool.

Place a piece of wood in a thick pan and arrange the funa. Umeboshi (arranged like a chrysanthemum flower with the center of the pot tailed) Put in 3-4 pieces.

Add 1kg of sugar and 1 cup of sake. Cook over high heat until boiling. When it boils, turn to low heat and boil for about 2 hours and 30 minutes.

When it is tender with the head of the bamboo gusto, add 2 cups of soy sauce and boil it for about 1 hour and 30 minutes.

Finally add 100 g of starch syrup and leave until it is stored.
When there is a lot of soup, it is good to boil only the soup and pour it over the sweet and dew simmering.
※ You
may spread daikon instead of wood and bamboo skin.
*
To prevent simmering, do not shake or use a bran until you put it in a pot and start cooking.

コメント
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