おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  簡単野菜サラダ

2023年09月01日 | 日記

簡単野菜サラダ

我が家の簡単な野菜サラダです。

  

季節の野菜の紫蘇葉・玉ねぎ・人参・キャベツ・胡瓜をスライスし、皿に盛り付ける。

 *野菜は季節の物を適当に選ぶ

②豪華にするにはアスパラ・フロッコリー・カリフラワー(湯がいた物)・プチトマト・キュウリ・茹で卵などを乗せる。

豪華に豚肉の焼いたのや蟹缶・鮭のフレークを上に盛りつけるのも良い。

簡単ドレッシング

酢:醤油:油=1:1(二杯酢)に塩・胡椒:砂糖少々を良く混ぜ、これに同量の油を入れ出来上がり。

  *ドレッシングは胡椒少し多めがレタスの苦みを消す、

*盛りつけは美的、緑・赤・黄色の配色が食欲をそそる

Easy vegetable salad

This is a simple salad in our house.

  

①Wash the lettuce, slice the seasonal vegetables radish, onion, carrot, cabbage and cucumber, and serve on a plate.

* Choose seasonal vegetables

To make it gorgeous, add tomatoes, asparagus, floccory, cauliflower, petite tomatoes, cucumbers, boiled eggs, etc.

In addition, grilled pork, canned crabs and salmon flakes are served on top.

Easy dressing

Vinegar: Soy sauce: oil = 1: 1 (two tablespoons of vinegar) with a little salt and pepper and a little sugar and add the same amount of oil to it.

* Dressing a little more pepper eliminates the bitterness of lettuce,

* The presentation is aesthetic, and the green, red, and yellow color scheme is appetizing.

        

 

 

 

 

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おばさんの料理教室  キャベツを使った餃子(30個)

2023年09月01日 | 日記

キャベツを使った餃子(30個)

      

①キャベツ250gをみじん切りにし、塩小匙1で、もんで10分程置いて水を充分絞る。

②玉葱1/2みじん切りをサラダ油大匙1・塩小匙1で飴色になるまで炒め、更に豚肉ミンチ100g・胡椒少々で炒め皿に取り置く。

③①、②を加え椎茸50g・ニラ30gみじん切り・すり生姜1/2かけ・昆布茶・胡椒少々・醤油大匙1・片栗粉大匙1・ゴマ油大匙1を入れ粘りが出るまで練り、30分程寝かせ、皮で包む。

④フライパンに油を敷き、餃子10個程を等間隔に並べて熱湯カップ1を入れ、蓋をして蒸し焼きにする(約5分)、最後に、ごま油を僅かに餃子の間にたらし焼くとパリパリ餃子が出来る。

野菜は季節の茸・エリンギ・チンゲンサイ・小松菜・もやし・白菜(湯通しした物)・ホウレン草・タケノコ・オクラなど。

その他、海老のミンチ・ベーコン・鰹節・厚揚げ・豆腐・おから等も。

たれの調合

 二杯酢(醤油;酢=1;1)・おろしにんにく少々・ラー油を数滴。

Dumplings with cabbage (30 pcs.)

        

①Chop 250g of cabbage and leave it with 1 small spoon of salt for about 10 minutes and squeeze the water thoroughly.

②Fry 1/2 chopped onion with 1 large spoon of salad oil and 1 small spoon of salt until candy brown, then place on a stir-fry plate with 100g minced pork and a little pepper.

③Add and and add 50g shiitake mushrooms, 30g chopped chives, 1/2 soaked ginger, kombucha, a little pepper, 1 large spoon of soy sauce, 1 large spoon of potato starch, and 1 large spoon of sesame oil, knead until sticky, let it sit for about 30 minutes, and wrap it in the skin.

④Spread oil in a frying pan, arrange about 10 dumplings at equal intervals, add 1 cup of boiling water, cover and steam (about 5 minutes), and finally, sprinkle a little sesame oil between the dumplings to make crispy dumplings.

* Vegetables include seasonal mushrooms, eringi, bok choy, komatsuna, bean sprouts, Chinese cabbage (blanched), spinach, bamboo shoots, okra, etc.

* In addition, minced shrimp, bacon, bonito flakes, atsuage, tofu, okara, etc.

* Sauce blending

 Two tablespoons of vinegar (soy sauce; Vinegar = 1;1), a little grated garlic, a few drops of chili oil.

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