おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  あさりのパエリア

2022年07月14日 | 日記

あさりのパエリア

エリャとは、スペイン東部・バレンシア州のバレンシア地方発祥の米料理。

フライパンで作る、むきあさり・ミックスベジタブルの彩りの良い一品フライパン1つで作れてとっても手軽。

  

2人前

①フライパンにオリーブオイル大匙1・刻みニンニク1片と玉ねぎ1/2個みじん切りミックスベジタブル・サフランとご飯・トマト100g白ワイン大さじ1・コンソメ顆粒小さじ1を混ぜ合わせ、むきアサリ70gを乗せ、蓋をして3分程。

器に盛り。青紫蘇・パセリやイタリアンパセリを散らしたら完成。

サフランはアヤメ科の多年草およびそのめしべを乾燥させた香辛料。

カレー粉を使うのも良い

Clams paella

Paella is a rice dish that originated in the Valencia region of Valencia in the province of Valencia in eastern Spain.

It is very easy to make with a frying pan, bare clams, peppers, and red paprika in one colorful dish frying pan.

  

  • people ago

In a frying pan 1 tablespoon of olive oil, 1  piece of chopped garlic and 1/2 piece of onion chopped mix Vegetables Saffron and rice, 100g of tomatoes, Mix 1 tablespoon of white wine and 1 teaspoon of consommé granules, put on 70g of bare clams, cover and take about 3 minutes.

➁ Serve in a bowl.  Sprinkle with blue purple su parsley and Italian parsley and you will be done.

* Saffron is a spice made by drying perennials of the iris family and their pistils.

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おばさんの料理教室 新玉ねぎとオイルサーディン

2022年07月12日 | 日記

新玉ねぎとオイルサーディン

缶詰のオイルサーディン(イワシ)と新玉ねぎは甘みがあって美味しい。

     

2人前

①フライパンに玉ねぎ薄切り100g・オイルサーディン缶詰75gを入れて中火で煮る。

➁煮立って玉ねぎに火が通ったらオリーブオイルを加え火から下ろす。

③皿に盛りブロッコリー・かいわれ大根・青紫蘇・レモンを等を添えて完成。

New onions and oil sardines

The canned oil sardines and new onions are soft, sweet and delicious.

 

  • people ago

In a frying pan put 100 g of thinly sliced onions and 75 g of canned oil sardines and cook over medium heat.

When it is boiled and the onion is cooked, remove it from the heat.

It is served on a plate with radish and lemon, and is completed with a little soy sauce.

 

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おばさんの料理教室  少ない油で簡単フライドポテト

2022年07月12日 | 日記

少ない油で簡単フライドポテト

         

         ジャガイモ・レドムーン

①じゃがいもを適当な大きさに切り、電子レンジで加熱し片栗粉をまぶしす。

➁フライパンにサラダ油をひき中火で①を入れ、表面がカリッとするまで焼き塩・胡椒を振り、味をなじませる。

③皿盛り付け、ケチャップ・マヨネーズ・醬油麴を塗り、パセリをふりかけ出来上がり。

Easy fries with less oil

   

     Potato Redmoon

①Cut the potatoes into appropriate sizes, heat them in the microwave and sprinkle with chestnut flour.

➁In a frying pan, put in a frying pan with salad oil and over medium heat, bake until the surface is crispy, sprinkle with salt and pepper, and let the taste blend in.

③Serve on a plate, smear ketchup, mayonnaise, soy noodles, sprinkle with parsley and

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おばさんの料理教室  ピーナツ・クルミ・ちりめんじゃこ炒め合せ

2022年07月11日 | 日記

ピーナツ・クルミ・ちりめんじゃこの炒め

酒やビールのおつまみに最高。

  

醤油・みりんを煮詰め、ピーナツ・クルミ・ちりめんじゃこを混ぜて出来上がり。

Peanuts, walnuts, and chiri-noodles

Perfect for a sake snack.

  

Soy sauce and mirin are boiled down, peanuts, walnuts, and chiri-noodle potatoes are mixed and voila.

 

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おばさんの料理教室  豚肉のソテー

2022年07月10日 | 日記

豚肉のソテー

①豚肉に醬油麴で下味をつけて冷蔵庫で1日置いて置く。

②フライパンで塩・胡椒を振り掛け①を焼く。

③お皿に盛り付け卵焼き・トマト・ブロッコリーや人参ソテーを盛り付けて出来上がり。

*野菜は季節のピーマン・ほうれん草など何でも良い。

*醬油麴は麹と醬油を混ぜ炊飯器の保温5~6で作る。

Sautéed pork

①Season the pork with soy noodles and leave it in the refrigerator for a day.

➁Sprinkle with salt and pepper in a frying pan and bake .

③Serve fried eggs, tomatoes, broccoli and sautéed carrots on a plate and voila.

* Vegetables can be anything from seasonal peppers to spinach.

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おばさんの料理教室  牛肉とトマト煮

2022年07月09日 | 日記

牛肉とトマト煮

牛こま切れ肉とのトマト煮込み、調味料を和えたら、あとは加熱するだけです。

      

①牛こま切れ肉150gは一口大に切りオリーブオイル大匙1で炒める。

②醬油・コンソメの顆粒小匙1・塩胡椒で味付ける。

③カットトマト・ブロッコリーを入れ出来上がり。

⓸お皿に盛り付け、茹で卵を乗せ完成。

えのきまいたけ・椎茸などを使うのも良い。

Boiled beef and tomatoes

After stewing tomatoes with slices of beef and adding the seasoning, all that's left is to heat it.

   

①150g of sliced beef is cut into bite-sized pieces and fried in 1 tablespoon of olive oil.

➁Season with soy oil, consommé granule small spoon 1 and salt and pepper.

③Add the cut tomatoes and broccoli and voila.

⓸Serve on a plate, boil the egg and finish it.

* It is also good to use enoki, maitake mushrooms, shiitake mushrooms, etc.

 

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おばさんの料理教室  ヤブカンゾウの花の天ぷら

2022年07月07日 | 日記

ヤブカンゾウの花の天ぷら

ヤブカンゾウの新芽はおひたし、花が咲いたら花の天ぷらに。 滅多に食べられない代物。 早春の新芽をさっと湯がいて食べるのが甘くて美味で、淡い緑が美しく、春の訪れを感じさせる優秀な山菜。

   

①ヤブカンゾウの花に衣を付ける。

②天ぷら粉を水で溶き、花にまぶし、手で絞り天ぷら粉を最小限に取り除く。

(余分な天麩羅粉は付けないと出来上がりが綺麗)

③サラダ油160~170℃で揚げる。

⓸お皿に盛りつけ、塩や天つゆで食する。

天ぷら粉は、市販品は少し高いが水で溶くだけで簡単

*自家製の天ぷら粉は小麦粉・卵を酒でとき、氷を適当に入れ、かき混ぜないで使う。

そろそろやぶかんぞうが野原で芽吹き始める、刈り取り我が家では天ぷらや酢味噌和えを食べる事にしている。

雪どけと同時に新芽を芽吹き野原、畦道、堤防に見られる。 

やぶかんぞうの味噌和え

若芽は3~5月、背丈10cm位の根元の土を少し取り去り、白い茎の部分から切り取り採取する。 若芽はまろやかでぬめりと甘みがある。 葉と茎は利尿薬、花は7~8月に咲き、朝咲いて夕方しぼむ、熱さましの金針采。 ノカンゾウモ同じように食べられる。

                                             やぶかんぞうの若芽       やぶかんぞうの花おひたし

①やぶかんぞうをサッと洗ってゴミや取り除き、沸騰したお湯でサッと茹でて流水にさらして水気を切る。

➁調味料を混ぜ合わせて、やぶかんぞうと和える。

③やぶかんぞうの若芽は水に晒して、味噌和えやからし和えで食べる。

⓸花とつぼみはさっと茹で、酢醤油和え・マヨネーズ和えや天ぷら。

⑤その他の料理として、炒め物・卵とじ・煮びたしで食べる。

Yabulican elephant flower tempura

The shoots of the licorice are put on the cheek, and when the flowers bloom, they are made into flower tempura. Something that is rarely eaten.  Early spring shoots are sweet and delicious to eat with hot water, pale greenery is beautiful, and excellent wild vegetables that make you feel the arrival of spring.

      

①Batter the flowers of the licorice tree.

➁Melt the tempura flour with water, sprinkle on the flowers, squeeze by hand and remove the tempura flour to a minimum.

(The result is beautiful if you do not add extra Tenryura powder)

③Fry salad oil at 160~170°C.

⓸Serve on a plate and eat with salt or heavenly soup.

Tempura flour is a little expensive for commercial products, but it is easy to dissolve with water.

* Homemade tempura flour is used when flour and eggs are used with sake, ice cubes are added appropriately, and not stirred.

Soon, the yabu kanzo will start to sprout in the field, and at my house I will eat tempura and vinegar miso dressing.

It sprouts at the same time as the snow and can be seen in fields, furrow roads, and embankments.

Yabukanzo miso

In March ~ May, young shoots are collected by removing a little soil at the base of about 10 cm in height and cutting it from the white stem part. The young shoots are mellow, slimy and sweet. The leaves and stems are diuretic, the flowers bloom in July ~ August, bloom in the morning and wither in the evening, and are hot and golden. It can be eaten in the same way.

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おばさんの料理教室 麻婆ナス

2022年07月07日 | 日記

麻婆ナス

四川飯店人気ナンバーワンなす。

  

絹ごし豆腐 200g・ナス 2本・長ねぎ 1/2本・酒 大さじ2・砂糖 大さじ1

しょうゆ 大さじ1・片栗粉 小さじ2・甜麺醤 小さじ1・すりおろし生姜 小さじ1・すりおろしニンニク 小さじ1・豆板醤 小さじ1/2・塩こしょう ひとつまみ・サラダ油 大さじ2・小ねぎ (小口切り) 適量

①絹ごし豆腐をキッチンペーパーで包んで水切り。

②ナスはヘタを切り落とし、乱切り。

③長ねぎは粗みじん切り。

⓸ボウルにと③を入れて混ぜる。

⑤中火で熱したフライパンにサラダ油をひき、②をしんなりとするまで炒め、取り出す。

⑥同じフライパンを中火で熱し①を入れてほぐしながら炒め、水分がなくなってきたら、と⑤を入れて炒める。

⑦全体がなじんだら火から下ろし、器に盛り付けて、小ねぎをかけて出来上がり。

 Mapo eggplant

Sichuan Hotel Popular Number One Eggplant.

  

Silken tofu 200g, eggplant 2 bottles, long onion 1/2 bottle, sake 2 tablespoons, sugar 1 tbsp

Soy sauce 1 tbsp, katamari flour 2 tsp, beet noodle sauce 1 tsp, grated ginger 1 tsp, grated garlic 1 tsp. bean plate soy sauce, 1/2 tsp. salt and pepper, 1 pinch, salad oil, 2 tbsp, small onion (small slice) Appropriate amount

①Wrap the silken tofu in kitchen paper and drain it.

The eggplant is cut off and chopped roughly.

Long onions are coarsely chopped.

In a bowl put and and mix.

Grind the salad oil in a frying pan heated over medium heat, fry (2) until it is crisp, and take out.

Heat the same frying pan over medium heat and fry while loosening, and when the moisture is gone, add and and fry it.

⑦When the whole thing is familiar, remove it from the heat, serve it in a bowl, and pour over the small onions and voila.

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おばさんの料理教室  大根と人参の豚肉のめんつゆ煮

2022年07月06日 | 日記

大根と人参の豚肉のめんつゆ煮

大根と人参・豚肉の絶妙な味。

  

①大根・人参を適当な大きさに切り、電子レンジで加熱。

②豚肉をお湯の中に入れ、①を加え・めんつゆと醤油で味付けして出来上がり。

Pork noodle soup with radish and carrot

Exquisite taste of radish, carrots and pork.

    

①Cut the radish and carrot into appropriate sizes and heat them in the microwave.

②Put the pork in hot water, add , season with noodle soup and soy sauce and voila.

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おばさんの料理教室  キュウリもみ

2022年07月05日 | 日記

キュウリもみ 

キュウリ収穫最盛期、色んな形の物が、でも料理にすれば味は一緒です。

    

①わかめや椎茸を洗い、水に15分浸ける。

②キュウリをスライスして、塩をまぶして、水を搾る。

*長い保存は塩多め。

③酢:砂糖:塩=1:1/2:少々を合わせる。

⓸③に①②の水きりしたわかめ・キュウリ加えて出来上がり。

*好みにより紫蘇のみじん切り・イカ・ちりめんじゃこ・タコもよい。

*味付けに醤油・麺つゆ・七味唐辛子も良い。

Cucumber fir

At the peak of the cucumber harvest, things of various shapes, but if you cook them, the taste is the same.

      

①Wash the wakame or shiitake mushrooms and soak them in water for 15 minutes.

②Slice the cucumbers, sprinkle with salt and squeeze the water.

* Long store with more salt.

③Vinegar: sugar: salt = 1: 1/2: Combine a little.

⓸Add and watered seaweed and cucumbers to and voila.

* Depending on your preference, Shiso chopped, squid, chiri-noodle jako, octopus may also be good.

* Soy sauce, noodle soup, and shichimi chili pepper are also good for seasoning.

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おばさんの料理教室 鯛粗のシンプルチャーハン

2022年07月04日 | 日記

鯛粗のシンプルチャーハン

 安い鯛のあらを使った鯛のうまみたっぷりチャーハン。

  

①鯛の粗をフライパンで両面こんがり焼いて身を取りそぼろを作る。

フライパンを熱して溶き卵を入れサッと混ぜてご飯を入れ炒める。

③ねぎのみじん切り・人参・鯛のそぼろを入れて塩・醤油で味を整え出来上がり。

Simple fried rice with coarse bream

   Fried rice with plenty of bream umami using cheap bream noodles.

①Cook the coarse bream in a frying pan on both sides to make a rag.

Heat a frying pan, put the beaten egg in, mix it quickly, add the rice and fry it.

Add the scallions and bream sorags, season with salt, and finally add the soy sauce and mix.

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おばさんの料理教室  シシャモの南蛮漬け

2022年07月03日 | 日記

シシャモの南蛮漬け 

  子持ちのシシャモの独特の味を楽しめる

        

①冷凍シシャモを解凍して、小麦粉でまぶし、サラダ油150℃でカリット揚げる。

②酢:砂糖(3:1)の甘酢の中に熱いうちに①を入れ、充分冷やす。

*好みにより唐辛子等を入れる。

③皿に盛り付け、針生姜・山椒の葉等をトッピンして出来上がり。

Southern barbarian pickle of shishamo

       

You can enjoy the unique taste of shishamo with children.

①Thaw the frozen shishamo, sprinkle with flour and fry the crisps in salad oil 150ºC.

②Vinegar: Put in the sweet vinegar of sugar (3: 1) while it is hot and let it cool sufficiently. * Add chili peppers according to your preference.

③Serve on a plate, toppin needle ginger, mountain pepper leaves, etc. and voila.

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おばさんの料理教室  アサリと鮭のアクアパッツァ

2022年07月02日 | 日記

アサリと鮭のアクアパッツァ 

アクアパッツァとは、イタリア南部・ナポリ地方の郷土料理。

焼いた魚(鯛・鮭・タラなど)を水で煮込んで旨みを引き出し、トマトやオリーブ・茸・あさりなどの具材をフライパンに材料を入れて煮るだけの簡単な魚料理です。

   

2人前

フライパンにオリーブオイル大匙とニンニク1片みじん切りを入れ中火で熱し、ニンニクの香りが立ったら、鮭の切り身2切れを入れて両面焼く。

②鮭の両面に焼き目がついたら中火のまま、皮むきアサリ・トマト1個・ピーマンなど適当な大きさに、白ワイン70mℓを入れ、蓋をして蒸し煮。

③火が通れば、皿に盛り完成。

Aquapazza with clams and salmon

Aquapazza is a regional dish from the Naples region in southern Italy.

It is a  simple fish dish that involves simmering baked fish (bream, salmon, cod, etc.) in water to bring out the umami, and then boiling ingredients such as tomatoes, olives, mushrooms, and clams in a frying pan.

    

2 people ago

In a frying pan put a large spoonful of olive oil and a piece of garlic chopped and heat over medium heat, and when the smell of garlic stands up, add 2 slices of salmon fillet and bake on both sides.

②When the salmon is grilled on both sides, put 70 ml of white wine in an appropriate size such as peeled clams, 1 tomato, peppers, etc. while on medium heat, cover and boil.

③When the heat is cooked, it is served on a plate and

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おばさんの料理教室  鯵のフライ

2022年07月01日 | 日記

鯵のフライ

サクサクのアジフライは、ごはんのおかずはもちろん、酒のつまみにも、ぜひお試し下さい。

   

2人前

①アジ開いた2匹に塩こしょうを降る。

②薄力粉小匙1をまぶし、溶き卵1個にくぐらせ、パン粉30gを付ける。

③鍋の底から4cmほどの揚げ油を注ぎ、170℃に熱し、②を入れ、火が通り、こんがり色づくまで揚げ油を切る。

➃器に盛り付け、山椒の葉・キャベツやミニトマトなどを添え、ソースをかけて完成。

Fried Sardines

Please try crispy aji fries not only as a side dish of rice, but also as a snack of sake.

    

  • people before

➀The two open aji are salted and peppered .

②Sprinkle 1 teaspoon of light flour, put it in 1 soluble egg , and add 30 g of breadcry  .

③Pour about 4cm of frying oil from the bottom of the pan, heat to 170°C, put②,   and cut the frying oil until the heat is cooked and browned .

➃Ware is ware,  d'or cabbage,  mini tomatoes,  etc., and sauce is completed.

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