おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  ヤブカンゾウの花の天ぷら

2022年07月07日 | 日記

ヤブカンゾウの花の天ぷら

ヤブカンゾウの新芽はおひたし、花が咲いたら花の天ぷらに。 滅多に食べられない代物。 早春の新芽をさっと湯がいて食べるのが甘くて美味で、淡い緑が美しく、春の訪れを感じさせる優秀な山菜。

   

①ヤブカンゾウの花に衣を付ける。

②天ぷら粉を水で溶き、花にまぶし、手で絞り天ぷら粉を最小限に取り除く。

(余分な天麩羅粉は付けないと出来上がりが綺麗)

③サラダ油160~170℃で揚げる。

⓸お皿に盛りつけ、塩や天つゆで食する。

天ぷら粉は、市販品は少し高いが水で溶くだけで簡単

*自家製の天ぷら粉は小麦粉・卵を酒でとき、氷を適当に入れ、かき混ぜないで使う。

そろそろやぶかんぞうが野原で芽吹き始める、刈り取り我が家では天ぷらや酢味噌和えを食べる事にしている。

雪どけと同時に新芽を芽吹き野原、畦道、堤防に見られる。 

やぶかんぞうの味噌和え

若芽は3~5月、背丈10cm位の根元の土を少し取り去り、白い茎の部分から切り取り採取する。 若芽はまろやかでぬめりと甘みがある。 葉と茎は利尿薬、花は7~8月に咲き、朝咲いて夕方しぼむ、熱さましの金針采。 ノカンゾウモ同じように食べられる。

                                             やぶかんぞうの若芽       やぶかんぞうの花おひたし

①やぶかんぞうをサッと洗ってゴミや取り除き、沸騰したお湯でサッと茹でて流水にさらして水気を切る。

➁調味料を混ぜ合わせて、やぶかんぞうと和える。

③やぶかんぞうの若芽は水に晒して、味噌和えやからし和えで食べる。

⓸花とつぼみはさっと茹で、酢醤油和え・マヨネーズ和えや天ぷら。

⑤その他の料理として、炒め物・卵とじ・煮びたしで食べる。

Yabulican elephant flower tempura

The shoots of the licorice are put on the cheek, and when the flowers bloom, they are made into flower tempura. Something that is rarely eaten.  Early spring shoots are sweet and delicious to eat with hot water, pale greenery is beautiful, and excellent wild vegetables that make you feel the arrival of spring.

      

①Batter the flowers of the licorice tree.

➁Melt the tempura flour with water, sprinkle on the flowers, squeeze by hand and remove the tempura flour to a minimum.

(The result is beautiful if you do not add extra Tenryura powder)

③Fry salad oil at 160~170°C.

⓸Serve on a plate and eat with salt or heavenly soup.

Tempura flour is a little expensive for commercial products, but it is easy to dissolve with water.

* Homemade tempura flour is used when flour and eggs are used with sake, ice cubes are added appropriately, and not stirred.

Soon, the yabu kanzo will start to sprout in the field, and at my house I will eat tempura and vinegar miso dressing.

It sprouts at the same time as the snow and can be seen in fields, furrow roads, and embankments.

Yabukanzo miso

In March ~ May, young shoots are collected by removing a little soil at the base of about 10 cm in height and cutting it from the white stem part. The young shoots are mellow, slimy and sweet. The leaves and stems are diuretic, the flowers bloom in July ~ August, bloom in the morning and wither in the evening, and are hot and golden. It can be eaten in the same way.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 麻婆ナス

2022年07月07日 | 日記

麻婆ナス

四川飯店人気ナンバーワンなす。

  

絹ごし豆腐 200g・ナス 2本・長ねぎ 1/2本・酒 大さじ2・砂糖 大さじ1

しょうゆ 大さじ1・片栗粉 小さじ2・甜麺醤 小さじ1・すりおろし生姜 小さじ1・すりおろしニンニク 小さじ1・豆板醤 小さじ1/2・塩こしょう ひとつまみ・サラダ油 大さじ2・小ねぎ (小口切り) 適量

①絹ごし豆腐をキッチンペーパーで包んで水切り。

②ナスはヘタを切り落とし、乱切り。

③長ねぎは粗みじん切り。

⓸ボウルにと③を入れて混ぜる。

⑤中火で熱したフライパンにサラダ油をひき、②をしんなりとするまで炒め、取り出す。

⑥同じフライパンを中火で熱し①を入れてほぐしながら炒め、水分がなくなってきたら、と⑤を入れて炒める。

⑦全体がなじんだら火から下ろし、器に盛り付けて、小ねぎをかけて出来上がり。

 Mapo eggplant

Sichuan Hotel Popular Number One Eggplant.

  

Silken tofu 200g, eggplant 2 bottles, long onion 1/2 bottle, sake 2 tablespoons, sugar 1 tbsp

Soy sauce 1 tbsp, katamari flour 2 tsp, beet noodle sauce 1 tsp, grated ginger 1 tsp, grated garlic 1 tsp. bean plate soy sauce, 1/2 tsp. salt and pepper, 1 pinch, salad oil, 2 tbsp, small onion (small slice) Appropriate amount

①Wrap the silken tofu in kitchen paper and drain it.

The eggplant is cut off and chopped roughly.

Long onions are coarsely chopped.

In a bowl put and and mix.

Grind the salad oil in a frying pan heated over medium heat, fry (2) until it is crisp, and take out.

Heat the same frying pan over medium heat and fry while loosening, and when the moisture is gone, add and and fry it.

⑦When the whole thing is familiar, remove it from the heat, serve it in a bowl, and pour over the small onions and voila.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする