おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  黒豆の赤飯

2023年07月16日 | 日記

黒豆の赤飯

          黒豆で赤く炊く方法をご披露します。

        

①黒豆1カッを水1500mℓ・重曹1gで1夜ふやかし、鍋(アルミはだめ)に入れ10分煮て、直ちにザルで濾す、茹で汁全量はご飯を炊く水に使う。

②炊飯器に洗った米(3合・もち米1合)・①の煮汁を合わせ、水量は5合になるようにする。塩・昆布茶少々を入れ混ぜて、上に煮た豆を置き炊く。

③炊きあがりが濃い赤に出来上がり。

*米はミルキークインで焚くのも、もちもち感で美味しい。

*豆を炊くのはアルミ鍋は使わない、重曹のアルカリでAが溶けて人体(脳に溜まり)に入りアルツハイマーになる。

Black Bean Red Rice

We will show you how to cook red with black beans.

    

1 black bean 1kud is sprinkled with 1 5 00ml ofbaking soda for 1 night, put in a pot (aluminum is noted) and boiled for10 minutes, immediately filtered in a colander, boiled whole amount is used for water to cook

②Combine the broth of rice (3, 1 rice), and ① washed in a rice cooker, and the amount of water should be 5 combinations. Mix a little salt and kombucha, place the boiled beans on top and cook.

③The cooking is made into a dark red.

* The rice is also grilled with milky quinn, and it is delicious with a feeling of being a little.

*Cooking beans does not use aluminum pots, Al is melted by baking soda alkali,  enters the human body (accumulated in the brain) and becomes Alzheimer's.

 

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おばさんの料理教室  丹波の黒豆(枝豆)

2023年07月15日 | 日記

丹波の黒豆(枝豆)

先日、見事な黒豆の豆を収穫、早速茹でて、コクのあるむちむち感を楽しみました。沢山あるのでコロッケも作りました。

     

①枝から豆をはずす。

②鍋に①を入れ、塩少々を加え手でもみ、うぶ毛を取り除く(これは食べる時の口当たりを良くする、大豆もそうする)。

③お湯を沸かし、沸騰すれば②を入れ、好みの柔らかさ(1015分)になればザルにあけ、塩を振りかけ混ぜて、うちわであおぎ、冷やし出来上がり。

その他の料理・・黒豆を使ったパン・コロッケ・黒豆ご飯・栗との煮豆等も美味しい。

コロッケ

③と適量のだし汁を加えフードプロセッサーで潰し一口大に丸め、パン粉を付けて簡単コロッケ、またはパン粉を付けて揚げるのや黒豆パンを作るのもそんな食べ方も。

 

Tamba black beans (edamame)

The other day, I harvested a splendid black bean bean, boiled it immediately, and enjoyed the rich whip feeling. There are so many of them that I also made croquettes.

 

①Remove the beans from the branches.

Put in a pot, add a pinch of salt, and rub it with your hands to remove the downy hairs (this improves the mouthfeel when eating, as do soybeans).

Boil water, add when it boils, and when it reaches the desired softness (10~15 minutes), open it in a colander, sprinkle with salt, stir it with a fan, and cool it.

Other dishes, such as croquettes, black bean rice, and boiled beans with chestnuts, are also delicious.

* Croquettes

Add an appropriate amount of dashi soup to , crush it in a food processor, roll it into bite-sized pieces, add breadcrumbs to make simple croquettes, or breadcrumbs to fry or make black bean bread.

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おばさんの料理教室  キュウリもみ

2023年07月14日 | 日記

キュウリもみ 

 キュウリ収穫最盛期、色んな形の物が、でも料理にすれば味は一緒です。    

    

①キュウリをスライスして、塩をまぶして、水を搾る。

*長い保存は塩多め。

②酢:砂糖:塩=1:1/2:少々を合わせる。

③➁に①のキュウリ加えてちりめんじゃこや青紫蘇をパラパラで出来上がり。

*好みにより紫蘇のみじん切り・イカ・海老・タコもよい。

*味付けに醤油・麺つゆ・七味唐辛子も良い。

Cucumber fir

At the peak of the cucumber harvest, things of various shapes, but if you cook them, the taste is the same.

   

①Slice the cucumbers, sprinkle with salt and squeeze the water.

* Long store with more salt.

Vinegar: sugar: salt = 1: 1/2: Combine a little.

③➁ Add① cucumbers to and make a blue purple su with a para para.

* Depending on your preference, Shiso chopped, squid, chiri-noodle jako, octopus may also be good.

* Soy sauce, noodle soup, and shichimi chili pepper are also good for seasoning.

 

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おばさんの料理教室  ホットケーキ

2023年07月13日 | 日記

ホットケーキ

        *バナナや季節のよもぎも美味しい。

      

①ホットケーキミックス(市販品)200g・卵1個・牛乳150mℓ・バナナ1本(潰した)を良く混ぜる。

②ホットプレート170℃位に①を入れ中火で3~4分焼き裏返し2~3分焼き、チョコレートペーストを乗せ出来上がり。

焼き上がったらバターやシロップ等で食べるのも美味しい

pancake

* Bananas and seasonal wormwood are also delicious.

  

①Mix well with 200g of pancake mix (commercially available), 1 egg, 150ml of milk, and 1 banana (crushed).

②Put ① on a hot plate at about 170°C, bake over for 3~4 minutes on medium heat, bake for 2~3 minutes, add chocolate paste.

* After baking, it is delicious to eat with butter or syrup.

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おばさんの料理教室 たまごコロッケ

2023年07月11日 | 日記

たまごコロッケ

ジャガイモの収穫最盛期、早速コロッケを作りました。

        

①ゆで卵を作り、細かく潰し、塩コショウとマヨネーズで味付ける。

②じゃがいもは皮を剥き、小さめに切り分け、レンジで5分加熱して潰す。

③じゃがいもと卵を混ぜる。

④③を4分割して、小判型に形を整える。

⑤④を小麦粉、卵、パン粉を付けて、180℃の油でこんがりと揚げれば完成。

⑥お皿に盛りブロッコリー・明太子・ポテトサラダ等を添え出来がり。

Egg croquettes

   

①Form a boiled egg, finely crush, season with salt and pepper and mayonnaise.

②Peel the potatoes, cut them into small pieces, and cook in the microwave for 5 minutes to crush.

Mix potatoes and eggs.

④Divide ③ into 4 parts, shape into small shapes, put on a vat, wrap, and cool  in the refrigerator for a while.

⑤Add flour, eggs, and breadcrumbs to ④ and fry them in oil at 180°C

⑥Served with broccoli, mentaiko, potato salad, etc. on a plate. 

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おばさんの料理教室  我が家の豚汁

2023年07月11日 | 日記

我が家の豚汁 

         

①鍋に水を入れ大根・人参・玉ねぎ・椎茸を硬いものを先に入れ、豚肉(良くほぐす)・お揚げなど適当な季節の野菜を加え、こぶ茶・塩で薄く味付け煮る。

②炊き終われば、三つ葉や葱を加え火を止め味噌で好みの味に仕上げる。

*味噌の入れ方は風味が飛ばない様、火を消してから入れる。

*酒粕を使うのも良い。

Our pork soup

  

①Put water in a saucepan, add the daikon, carrots, onions, and shiitake mushrooms first, add appropriate seasonal vegetables such as pork (loosen well) and fried rice, season thinly with kobucha and salt, and simmer.

②When you finish cooking, add three leaves and onions, turn off the heat and use miso to get the taste you like.

* To add miso, turn off the fire before adding it so that the flavor does not skip.

It is also good to use sake lees.

 

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おばさんの料理教室 ウナギのかば焼き

2023年07月10日 | 日記

ウナギのかば焼き

 鰻をかば焼きにし、金糸卵や採りたてのグリンピースに乗せました。

  

①鰻の腹側小骨・背骨を取り、手で開き綺麗に洗い、水であらい水を拭き、小麦粉大匙2を袋に入れて均一にまぶす。

ライパンにサラダ油大匙1・皮を上にして中火で2~3分焼き、裏返し3分程焼き、油を拭き取る。

②に醤油大匙2・みりん大匙2・酒大匙2を入れ、適当に煮詰める。

④皿に盛り付け、粉山椒・木の芽を天盛りして出来上がり。

Grilled eel

 The eel was grilled and placed on golden eggs and freshly picked green peas.

 

①Remove the ventral ossicles and spine of the eel, open it with your hands, wash it clean, wipe it with water, put 2 large spoons of flour in a bag and sprinkle it evenly.

②  Put 1 large spoon of salad oil and skin on top in a frying pan and cook over medium heat for 2~3 minutes, turn over and cook for about 3 minutes, and wipe off the oil.

③ Add 2 large spoons of soy sauce, 2 large spoons of mirin, and 2 large spoons of sake to (2) and boil down appropriately.

④ Serve on a plate and place the powdered sansho pepper and tree buds on the top.

 

 

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おばさんの料理教室  電子レンジで茶わん蒸し

2023年07月09日 | 日記

電子レンジで茶わん蒸し

この方法は手間がかからんで簡単、電子レンジのこんな使い方、しかも火を使わないので年寄りには安全そのもの。

     

①器に卵2個に水50mℓを入れかき回す。

②ハム・ベーコン・ウインナーソーセージ等や蒲鉾等好きな物を入れ、電子レンジで加熱して出来上がり。・・・簡単んやろ・・( ^ω^)・・・

*刺身の切れ端や魚の缶詰(鯖・ツナ缶)・銀杏・好きな野菜でも良い。

Tea doggie fumigation in the microwave

This method is laborious and easy, and it is safe for the elderly because it does not use a microwave oven in this way and does not use fire

     

①Put 50 ml of water in 2 eggs in a bowl and stir.

②Add your favorite things such as ham, bacon, Vienna sausage, kamaboko, etc., and heat it in the microwave. ・・・ Easy ・ ( ^ω^)・

*It can be a piece of sashimi, canned fish (mackerel, canned tuna), ginkgo nuts, or your favorite vegetables.

 

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おばさんの料理教室  大根葉のふりかけご飯

2023年07月08日 | 日記

大根葉のふりかけご飯

        

①大根の葉を洗い、さっと茹(葉をしんなり)で細かく切る。

②①の大根葉に オリーブオイルで干し海老と炒める。

*好みにより、ちりめんじゃこ・花かつお・塩ふき昆布・煎り胡麻等を混ぜる。ちりめんじゃこは固い目が良い。

* みりん・酢・醤油・砂糖を充分溶かしたものに、②に混ぜるのも好みで。

③ 暑いご飯にを乗せ出来上がり。

Rice sprinkled with radish leaves

      

①Wash the radish leaves and quickly boil them (soften) and cut them into small pieces.

②① Fry dried shrimp in olive oil on radish leaves.

* Depending on your preference, mix chirimenjako, flower bonito, salted kelp, roasted sesame seeds, etc. Chirimenjako has good hard eyes.

*  I also like to mix mirin, vinegar, soy sauce, and sugar with ②.

③Put ➁ on hot rice and it's done.

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おばさんの料理教室  トマトのスムージ

2023年07月07日 | 日記

トマトのスムージ

      

トマトが沢山収穫出来るようになり、トマトを使った、おいしいスムージーを作りました。トマトの酸味とりんごとはちみつの優しい甘さが美味しい。

①トマト半分は湯剥きして皮を取り除き一口大に切る、リンゴ・バナナは一口大に切る。

②ミキサーに①・無糖ヨーグルト・牛乳はちみつ大匙2を入れて撹拌。

③氷適量を入れたグラスに注ぎ、完成。

 *リンゴ・キウイ・アボカドを使うのも良い。

 

Tomato Smooge

   

It is a delicious smoothie using tomatoes. The sourness of tomatoes and the gentle sweetness of apples and acidity are delicious.  

①person in front

Half the tomatoes, peeled off the skin and cut into bite-sized pieces. Cut 50g of banana into bite-sized pieces .

Put ①・unsweetened yogurt 50g,  milk 50ml, 2 tablespoons of 500% of the freshness in the blender and stir.

Pour into a glass with an appropriate amount of ice and finish.

* You can also use apple, kiwi and avocado.

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おばさんの料理教室 人参の卵とじ(しりしり)

2023年07月06日 | 日記

人参の卵とじ(しりしり)

沖縄県の家庭料理すりおろす動作、すりすりを表す沖縄県の言。

          

①人参をスライサーでスライスし電子レンジで柔らかくして、フライパンで塩・胡椒で柔らかく炒める。ブロッコリーの軸も電子レンジで加熱。

➁中火で熱したフライパンにごま油小匙1をひき、①を入れて炒め料理酒小匙2・醤油小さじ2・みりん小匙2・砂糖小匙2・顆粒和風だし小匙1/2を入れて中火で炒め、全体に味がなじんだら溶き卵1個を回し入れて炒める。

③お皿に盛り付け、トマトを添え白いりごま適量を散らして完成。

*ツナ缶・ちりめんじゃこ・ハム・ソーセジ・ベーコン等を使うのも良い。

Easy carrot shiri

Okinawa's home-cooked grating action, an Okinawan word that expresses grinding.

       

  • servings

①Slice 150g of carrots with a slicer, soften in the microwave, and fry softly in a frying pan with salt and pepper. The broccoli shaft is also heated in the microwave.

➁ In a frying pan heated over medium heat, grind 1 small spoon of sesame oil, add ① and stir-fry, add 2 small spoons of cooking sake, 2 teaspoons of soy sauce, 2 small spoons of mirin, 2 small spoons of sugar, and 1/2 small spoon of granulated Japanese-style dashi dashi, and fry over medium heat, When the flavor blends in with the whole thing, turn in one beaten egg and stir-fry.

③Serve on a plate and sprinkle an appropriate amount of white sesame seeds to complete.

* You can also use canned tuna, chirimenjako, ham, sauce, bacon, etc.

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おばさんの料理教室  鮭のそぼろ丼

2023年07月05日 | 日記

鮭のそぼろ丼

鮭の粗でそぼろを作り、熱いご飯を楽しみましょう。  

     

①鮭の粗のそぼろを作りフライパンで味を付ける。

②熱いご飯に①を乗せ醤油をかけ、茹でた枝豆を盛り出来上がり。

Salmon soboro bowl

Let's make coarse salmon and enjoy the hot rice.

  

①Make coarse salmon and season in a frying pan.

➁Put① on hot rice, pour soy sauce on it, and serve with boiled edamame.

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おばさんの料理教室  食卓の花を飾った昼ご飯

2023年07月04日 | 日記

食卓の花を飾った昼ご飯

クチナシの花やベルガモットの花が咲き始め食卓に飾り、うな丼や野菜を盛りつけ、花を眺め香を楽しみむ贅沢な昼ご飯。

   

Lunch decorated with flowers on the dining table

Gardenia flowers and bergamot flowers are first displayed on the dining table, unadon bowls and vegetables are served, and the view of the flowers is enjoyed for a luxurious lunch.

   

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おばさんの料理教室  豚肉・大根・人参の炊いたん

2023年07月03日 | 日記

豚肉・大根・人参の炊いたん

豚肉と大根・人参をめんつゆで炊いたんでシンプルな料理ですが、おがずに美味しいです。

  

①大根・人参を適当な大きさに切る。

②鍋に水入れ、①を入れ、その上に豚肉を並べめんつゆを加え5分程炊く。

③発砲スチロールの箱に入れ置いておく。

④皿に盛り付けブロッコリー・トマト・キュウリを添え出来上がり。

Cooked pork, radish and carrots

It is a simple dish of pork, radish and carrot cooked in a noodle soup, but it is delicious without side dishes.

   

①Cut the radish and carrot into appropriate sizes.

➁Put water in a pot, put ①, arrange the pork on it, add the noodle soup, and cook for about 5 minutes.

③Set aside in a box of firing polystyrene.

④Serve on a plate and serve with broccoli, tomatoes and cucumbers.

 

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おばさんの料理教室  お客様のとの昼ご飯

2023年07月02日 | 日記

お客様のとの昼ご飯

先日、友人と庭の花を眺めながら楽しい昼ご飯を楽しみました。

                                                                               

1.  アサリの炊き込みご飯

 2 コロッケ鯵のマリネ 

梅干し・花山椒の佃煮                                 

4. バナナとジャガイモのポテトサラダ(バナナ・ジャガイモ・ブロッコリー・ト マト・キュウリ・茹で卵)        

5・ レアチーズ

6・ 飲み物:新茶のお茶・ビール・コーヒー等

                                                      Lunch with guests

The other day, I enjoyed a pleasant lunch with a friend while looking at the flowers in the garden.

                                                                                ①Cooked rice with clams

 ②Croquettes and marinated mackerel

Pickled plums and tsukudani of hanasan pepper

 Potato salad with banana and potatoes (banana, potato, broccoli, tomato, cucumber, boiled egg)

⑤Rare cheese

Drinks: New tea tea, beer, coffee, etc.

                                                      

 

    

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