おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 トマトとオクラの素麵

2021年07月28日 | 日記

トマトとオクラの素麵

オクラとトマトのさっぱりぶっかけ素麺

オクラとトマトと風味の良いいり胡麻油で和え、暑い夏にぴったりの一品でウドンや蕎麦でも良い。

                        

①オクラはガクを取り除き、塩をまぶして板ずりして、お湯の沸いたら入れて1分ほどゆで、取りし冷水で粗熱を取り、水気を切り、ヘタを切り落として薄切りトマトは一口大に切る。

②ボウルに醤油小さじ1・黒こしょう少々・胡麻油小さじ2を入れて混ぜ合わせ①を加える。

③ボウルにめんつゆと冷水を入れて混ぜ合わせる。

④鍋のお湯が沸いたらそうめんを入れて、流水で洗い、水気をよく切る。

⑤器に④・②盛り付け、③をかけて、お揚げの炊いたんと茹で卵があり、乗せました。

*野菜はブロッコリーでや青紫蘇のみじん切りを天盛も良い。

昨日の我が家の夕飯(うなぎ)

 

The elementary of Mat and okr noodles

Okra and tomato refreshing bukkake noodles.

Okra, tomato and  flavorful sesame  oil are available, and oudon or buckwheat noodles are perfect for hot summer.

①Remove the oks, sprinkle with salt, put them in for about 1 minute, remove the rough heat with cold water, drain, cut off the heta and cut the thinly sliced tomatoes into bite-sized .

②In a bowl, add 1teaspoon of soy sauce , a little black pepper , and 2 teaspoons of sesame oil .

③Put the water in a bowl and mix.

④When the hot water in the pot boils, add somen, wash with hot water, and drain well.

⑤I put and ware on thebowl, , cooked fried chicken and boiled eggs, and put it.

* Vegetables can be chopped with broccoli or blue shiso.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 ボンゴレビアンコ

2021年07月28日 | 日記

ボンゴレビアンコ

スパゲティ料理の一種で、具材にあさりを用いたもの、うま味たっぷりのニンニクの香りが食欲をそそり、簡単に出来る。 

人前

①ニンニク1かけらをみじん切り。

②お湯1000mℓの沸いた鍋に塩小匙2を入れ、スパゲティ80g(なければ乾麺)を茹でたら、100mℓの茹で汁を残して湯切り。

③中火で熱したフライパンにオリーブオイル大匙2と①を入れて炒め、むきあさり(市販品の冷凍アサリ)80g・玉ねぎ50g・椎茸30gと白ワイン50mℓを加え蓋をして、中火で2分ほど熱する。

④②のスパゲティと茹で汁、塩・胡椒をふたつまみを加えて中火のまま混ぜ合わせる。

⑤全体に味が馴染んだら器に盛り付け、トマト・茹でブロッコリー・粉パセリ適量をかけて完成。

Bongo Levianco

It is a kind of spaghetti dish, using clams  as ingredients, and the aroma of garlic with plenty of umami is appetizing and easy to do. 

person in front of

①Chop 1 clove of garlic.

Put  2 salt teaspoons in a 1000ml boiling pan, boil 80g(if notdry noodles) spaghetti, leave 100mlof boiling juice and cut into hot water.

③In a frying pan heated over medium heat, stir-fry 2  tablespoons of olive oil and①, add 8 0g of muki clams (commercially  available frozen   clams) 80g enoki 30g and 50ml of white wine, cover and heat over medium heat for about 2  minutes.

④② Add two spaghetti, boiled   juice, salt and pepper and mix over medium heat .

⑤When the taste is familiar to the whole, serve in a bowl, and add the appropriate amount of mini tomatoes, boiled  broccoli, powdered parsley.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする