おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  鯛の漁師汁(番屋汁)

2023年05月13日 | 日記

鯛の漁師汁(番屋汁)

少ない材料で作れる簡単漁師汁、お好みの魚のあらで作る。強めの火でじっくりと煮込むのがポイント。

     

チヌあら200gに塩小匙1/2をふって10分程おき、流水で洗い水気を切る。

②鍋に水800mℓを入れて沸騰させ、①を入れてタイの表面が白っぽくなるまで30秒程ゆで、流水で洗い、水気を切る。

③別の鍋に水500mℓ、➁を入れて強火で10分程、アクを取りながら加熱。

④弱火にし、味噌大匙2を溶かし入れ、すりおろし生姜小匙1を入れ、火から下ろす。

⑤器に盛り付け、山椒の葉を乗せ完成。

*魚はブリ・マグロ・鯛等でも良い。

Fisherman's soup (Banya soup)

Easy fisherman soup that can be made with few ingredients, make it with your favorite fish ara.  The key is to simmer slowly over a high fire.

  

①Sprinkle 1/2 salt on 200g of Chinuara and leave for about 10 minutes, rinse under running water and drain.

②Put 800ml of water in a saucepan, bring to a boil, add ① and boil for about 30 seconds until the surface of the tie turns whitish, wash under running water, and drain.

③Put 500ml of water and ➁ in another pot and heat over high heat for about 1 0 minutes, removing the scum while removing the scour.

④Reduce the heat to low, melt 2 large spoons of miso, add 1 small spoon of grated ginger, and remove from heat.

⑤Serve in a bowl and place sansho leaves on top.

* Fish may be yellowtail, tuna, sea bream, etc.

 

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 豚肉とお揚げの卵とじ 

2023年05月13日 | 日記

豚肉とお揚げの卵とじ

     

①豚肉サラダ油で炒め、次にお揚げ加え、めんつゆ醤油で味を付けその上に溶き卵でとじる。

②皿に盛り付け、レタス・トマト・茹で卵・海苔をかけ出来上がり。

Pork and fried egg sticks

    

①Stir-fry in pork salad oil, then add frying, season with noodle soup soy sauce and top with beaten egg.

②Serve on a plate and sprinkle with lettuce, tomatoes, boiled eggs, and nori

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする