おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  豆腐を使ったゴーヤチャンプル

2023年08月04日 | 日記

豆腐を使ったゴーヤチャンプル

今、ゴーヤの収穫最盛期

  

①サラダ油で、溶き卵に醤油・塩で味付けして炒め、かき混ぜ柔らかい位で取り置く。

ゴーヤを切り、塩でもんで取り置く。

サラダ油で豚肉を炒め、油に豚肉の旨味を移す。

②のゴーヤ・玉ねぎ(薄切り)・ピーマン・椎茸・人参(細切り)・豆腐を入れ、コンソメ・塩・胡椒で味付けて①・③を混ぜる。

*今回は豚肉の代わりソーセイジを使いました、野菜は季節の物で、硬いものから順に加える。味付けは豆板醤などでも良い。

皿にレタスを敷き、③を盛りつける。

      

Goya champuru with tofu

Now the bitter gourd harvest is at its peak 

   

In salad oil, season the beaten egg with soy sauce and salt, stir-fry, stir and set aside in a soft position.

Cut the bitter gourd and set it aside with salt.

Fry the pork in salad oil and transfer the flavor of the pork to the oil.

Add the bitter gourd, onion (thinly sliced), bell pepper, shiitake mushroom, carrot (shredded), and tofu from , season with consommé, salt and pepper, and mix and.

* This time, I used sauce instead of pork, vegetables are seasonal, and I add them in order from hard to hard. It can be seasoned with bean plate sauce.

Lay out the lettuce on a plate and serve ③.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室  モロヘイヤ茹でて醤油かけ

2023年08月04日 | 日記

モロヘイヤ茹でて醤油かけ

モロヘイヤの収穫が始まりました。モロヘイヤは11月中旬まで収穫出来て重宝。

   

煮沸水に塩少々、摘み取ったモロヘイヤを入れ再び沸騰したら、引き揚げ冷水にいれ冷やす。

冷えたら、みじん切り。

食する時に鰹節・醤油をかける。

  • その他の料理・・トマトスープ

 市販の鰹だしを薄め、モロヘイヤ・トマトのぶつ切りを入れ出来上がり。

  *保存は適当量を冷凍保存

原産地はエジプト、古代の伝説にどんな薬を飲んでも治らなかった王様の難病がスープで治つたの伝説があり、クレオパトラが好んで食べた。

食物繊維は便秘・貧血・糖尿病・高脂肪・動脈硬化を予防する薬効がある。

Moroheiya boiled and sprinkled with soy sauce

The harvest of molokheiya has begun. Moroheiya can be harvested until mid-November, which is useful.

   

Add a pinch of salt and picked molokheiya to boiling water and boil again, then put it in cold water and cool.

When cool, chop.

③Sprinkle bonito flakes and soy sauce when eating.

Other dishes: Tomato soup

Dilute the commercially available bonito stock and add the chopped Moroheiya tomato and it's done.

 * Freeze an appropriate amount

The place of origin is Egypt, and there is an ancient legend that soup cured the king's incurable disease that could not be cured by any medicine, and Cleopatra liked to eat it.

Dietary fiber has medicinal effects to prevent constipation, anemia, diabetes, high fat, and arteriosclerosis.

 

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室  キクイモの葉っぱの白和え

2023年08月04日 | 日記

キクイモの葉っぱの白和え

今の時期キクイモの葉が沢山あり、色々な料理を楽しむことが出来る。時々スーパーの店頭にある。葉は鹿が好んで食べるので栄養豊富なんでしょう。

キクイモは花が菊の花にそっくりでそのような名前がついているとか?

にもイヌリンが含まれて体に良いらしい。菊芋は血圧の上昇を抑える・内環境を整える・食後血糖値の上昇を抑える。水溶性食物繊維の配合量はトップで、便秘の解消、食物繊維の中でも、水を含むとゲル状に変わる性質を持つ水溶性食物繊維なので、腸の中の余分な汚れもすっきりと吸収します。

      

キクイモを茹でて細かく切る。

人参を細かく切り電子レンジで加熱。

豆腐を潰し・味噌小匙1・砂糖小匙1に①②を混ぜる

*味噌は紫蘇味噌やカボチャの葉っぱ味噌でも良い。

 

Whitewash of chrysanthemum leaves

There are a lot of chrysanthemum leaves at this time of year, and you can enjoy various dishes. Sometimes it's on the shelves of supermarkets. The leaves are rich in nutrients because deer like to eat them.

that the flowers of the chrysanthemum are very similar to chrysanthemum flowers and have such a name?

The leaves also contain inulin and seem to be good for the body. Chrysanthemum potatoes suppress the rise in blood pressure, prepare the internal environment, and suppress the rise in blood sugar level after eating.  The amount of water-soluble dietary fiber is at the top, and it is a water-soluble dietary fiber that relieves constipation and has the property of changing to a gel shape when it contains water, so it absorbs excess dirt in the intestine cleanly.


①Boil the chrysanthemum potatoes and cut them into small pieces.

② Cut the carrots into small pieces and heat them in the microwave.

③ Crush the tofu, mix ① and ➁ with 1 small spoonful of miso, 1 tablespoon of sugar.

* Miso may be purple miso or pumpkin leaf miso.

 

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする