おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  じゃじゃ麺

2023年08月06日 | 日記

じゃじゃ麺

盛岡じゃじゃ麺は、岩手県盛岡市わんこそば冷麺と並んで盛岡三大麺の一つ。

①素麺を沸騰したお湯をくぐらせ、水で冷やしザルに取り置く。

②キュウリ1本を千切りにしておく。

③玉ねぎ・ニンニク1切れをみじん切り・茸・人参・豚肉ミンチ・玉ねぎ・を炒め・味噌大匙2・みりん大匙2・豆板醤小さじ入れ火を通す。

④器に皿に①を盛り付け、②と③の肉味噌を天盛りして出来上がり。   

*ラー油・食べるラー油おろしショウガニンニクをかけて食べるのも良い。

Jaja noodles

Morioka jaja noodles are one of the three major noodles in Morioka along with wankoba and cold noodles in Morioka City, Iwate Prefecture.

①Dip the noodles through boiling water, cool them with water and place them in a colander.

②Shred 1 cucumber.

③Chop the onion and garlic 1 slice, stir-fry the mushrooms, carrots, minced pork, onion, 2 large spoons of miso, 2 large spoons of mirin, and a teaspoon of bean plate sauce and put through the heat.

④Serve① on a plate in a bowl, and serve the meat miso of ② and ③ on the top.

*  It is also good to eat chili oil with grated ginger or garlic.

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