おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  バターライス

2023年08月30日 | 日記

バターライス

 

①洗った米をバターで混ぜる。

②炊飯する前に塩・胡椒・スープの素などで味付け。

 椎茸や豆など色々な具を加えるのも良い。

応用

ご飯をバターで炒める、味付けは塩・胡椒・刻みパセリを少量入れると良い、カレーライスやハヤシライスに合わせると美味しい。

具・ケチャップなどを加え炊飯する、又は残りご飯を炒め、同様に味付け、チキンライスにも。   

Butter rice

 

①Mix washed rice with butter.

②Season with salt, pepper, soup bae,s etc. before cooking.

It is also good to add various ingredients such as shiitake mushrooms and beans.

application

* Stir-fry rice in butter, add a little salt, pepper, and chopped parsley for seasoning, and combine it with curry rice or hayashi rice.

*  Add ingredients and ketchup to cook rice, or fry leftover rice and season it in the same way for chicken rice.  

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おばさんの料理教室  キャベツを使った餃子(30個)

2023年08月30日 | 日記

キャベツを使った餃子(30個)

 

①キャベツ250gをみじん切りにし、塩小匙1で、もんで10分程置いて水を充分絞る。

②玉葱1/2みじん切りをサラダ油大匙1・塩小匙1で飴色になるまで炒め、更に豚肉ミンチ100g・胡椒少々で炒め皿に取り置く。

③①、②を加え椎茸50g・ニラ30gみじん切り・すり生姜1/2かけ・昆布茶・胡椒少々・醤油大匙1・片栗粉大匙1・ゴマ油大匙1を入れ粘りが出るまで練り、30分程寝かせ、皮で包む。

④フライパンに油を敷き、餃子10個程を等間隔に並べて熱湯カップ1を入れ、蓋をして蒸し焼きにする(約5分)、最後に、ごま油を僅かに餃子の間にたらし焼くとパリパリ餃子が出来る。

野菜は季節の茸・エリンギ・チンゲンサイ・小松菜・もやし・白菜(湯通しした物)・ホウレン草・タケノコ・オクラなど。

その他、海老のミンチ・ベーコン・鰹節・厚揚げ・豆腐・おから等も。

たれの調合

 二杯酢(醤油;酢=1;1)・おろしにんにく少々・ラー油を数滴。

Dumplings with cabbage (30 pcs.)

①Chop 250g of cabbage and leave it with 1 small spoon of salt for about 10 minutes and squeeze the water thoroughly.

②Fry 1/2 chopped onion with 1 large spoon of salad oil and 1 small spoon of salt until candy brown, then place on a stir-fry plate with 100g minced pork and a little pepper.

③Add and and add 50g shiitake mushrooms, 30g chopped chives, 1/2 soaked ginger, kombucha, a little pepper, 1 large spoon of soy sauce, 1 large spoon of potato starch, and 1 large spoon of sesame oil, knead until sticky, let it sit for about 30 minutes, and wrap it in the skin.

④Spread oil in a frying pan, arrange about 10 dumplings at equal intervals, add 1 cup of boiling water, cover and steam (about 5 minutes), and finally, sprinkle a little sesame oil between the dumplings to make crispy dumplings.

* Vegetables include seasonal mushrooms, eringi, bok choy, komatsuna, bean sprouts, Chinese cabbage (blanched), spinach, bamboo shoots, okra, etc.

* In addition, minced shrimp, bacon, bonito flakes, atsuage, tofu, okara, etc.

* Sauce blending

 Two tablespoons of vinegar (soy sauce; Vinegar = 1;1), a little grated garlic, a few drops of chili oil.

 

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おばさんの料理教室  カボチャのバター焼き

2023年08月30日 | 日記

カボチャのバター焼き

              

①カボチャを和輪きりにして、バターを乗せ電子レンジで柔らかくなるまで加熱してする。

②皿にレタスをひいて①を乗せトマト・ブロッコリー・人参・キュウリを盛りつけ出来上がり。

Baked pumpkin in butter

      

①Cook the pumpkin in Japanese rings, put butter on it, and heat it in the microwave until soft.

②Put lettuce on a plate, put ① on it, and serve tomatoes, broccoli, carrots, and cucumbers.

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